Röda Kvarn bokade av hatpredikantens filmvisning

I söndags 6 maj kunde Tidningen Svegot avslöja att den ökände islamistpredikanten Mohamed Hoblos skulle komma till biografen Röda Kvarn i Helsingborg i kväll och visa film samt hålla tal. I dag meddelades att arrangemanget flyttats till Helsingborgs moské.

HATPREDIKANT. Mohamed Hoblos är en hårdför salafistisk muslim, född i Australien men med libanesiska rötter. I ett filmklipp som publicerats av Memri-tv förklarar han för hänförda muslimer att de kan begå vilka brott som helst – mord, våldtäkt av barn, sälja narkotika – bara de ber sina fem dagliga böner. Så här säger han i klippet:

”Den som säljer droger, är otrogen, dricker alkohol, begår mord och våldtar barn varje dag men ber sina böner, är i Allahs ögon bättre än den person som inte begår en enda av dessa synder men struntar i bönerna! Den som utan anledning missar en enda bön i sitt liv är värre än en mördare, värre än en våldtäktsman, värre än en terrorist och värre än en pedofil i Allahs ögon.”

I går visades hans film ”Last Chance” i Cinemaxx-biografen på Fisketorvet i Köpenhamn. Filmen handlar om unga kriminella killar och hur de blir bättre människor när de blir utövande muslimer. Enligt ett reportage i Jyllands-Posten delades publiken upp enligt islamiska regler: Männen längst fram och kvinnorna där bak.

Muslimer ska inte fira nyårsafton

Mohamed Hoblos har en stor följarskara på sociala medier – cirka 54 000 följare på Twitter och Facebook. Han gör också egna Youtube-shower där han ger råd om hur muslimer ska göra i olika situationer, allt från hur man firar nyårsafton till hur man hanterar depressioner och familjerelationer.

I en video uppmanar han unga muslimer att hålla sig borta från ställen där folk firar nyårsafton eftersom den dagen inte har någon betydelse i islam: ”Håll er borta från arrangemang som misshagar Allah, där könen blandas, och där det finns alkohol”, säger han och uppmanar muslimer att i stället stanna hemma och reflektera över året som gått.

Den konservative folketingsledamoten Naser Khader, före detta muslim, är kritisk till att Hoblos släpptes in i Danmark. Till Jyllands-Posten säger han:

– Jag förstår inte varför inte Mohamed Hoblos finns på listan över hatpredikanter. Han har sagt att det är värre att missa en bön än att vara våldtäktsman. Jag vill uppmana utlännings- och integrationsministern [Inger Støjberg] att se till så han hamnar på listan och inte kan återvända till Danmark.

“Kan vara en mycket farlig cocktail”

Naser Khader menar att filmens budskap är bekymrande.

– Jag gillar inte att man vill lösa kriminalitet med religion, för ibland slutar det med båda delar och det kan vara en mycket farlig cocktail.

Kenneth Kristensen från Dansk Folkeparti har också vänt sig till Inger Støjberg och bett henne redogöra för hur en dansk biograf kunde öppna dörrarna för Mohamed Hoblos. Men Cinemaxx som hade hyrt ut en salong till arrangören Viomis Aid, skriver i ett Facebookmeddelande att de sett igenom filmen och att den inte är av ”stötande, olaglig eller på annat sätt komprometterande karaktär”.

Tidningen Svegot försökte redan i förra veckan få en kommentar från biografen Röda Kvarn i Helsingborg som tillhör Folkets hus och parker, något som visade sig omöjligt. Vi bokade därför biljetter till föreställningen och skulle ha gått dit i kväll.

Avbokades plötsligt, ingen vill förklara varför

Men för några timmar sedan kom ett mejl som berättade att Röda Kvarn hade avbokat dagens båda filmvisningar. Pengarna återbetalades och i stället skulle filmen visas gratis på Helsingborgs moské klockan 19. Dit är vi med största sannolikhet inte välkomna, och antagligen hade det varit förenat med viss fara för oss att dyka upp där.

Inte heller i dag har det varit möjligt att få en kommentar från Folkets hus och parker. När vi ringde den ansvariga i Helsingborg, Louise Leghammar, bekräftade hon att arrangemanget var avbokat men vägrade svara på några frågor. Hon sa att vd Calle Nathanson skulle ringa upp oss och besvara frågorna och slängde därefter på luren. Nathanson ringde aldrig.

Vi sökte då pressekreteraren Anna Engstrand. Hon hänvisade också till vd och slängde på luren efter bara tio sekunders samtal. Calle Nathanson själv är omöjlig att få tag i. Man undrar onekligen vad som har hänt och varför Folkets hus och parker absolut inte vill berätta vad som ligger bakom deras beslut att avboka hatpredikanten och hans film.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!