Pensionärer ska tvingas umgås med “nyanlända” i nytt integrationsprojekt

Ensamhet är ett stort problem i Sverige och därför kan Helsingborgshems nya kollektivboende, där två timmars umgänge med andra hyresgäster, verka vara en god idé. När man ser vilka de tilltänkta hyresgästerna är inser man dock att detta bara är ytterligare ett sätt att tvinga svenskar att umgås med utlänningar.

Helsingborgshem vill uppmana sina hyresgäster mer umgänge med varandra och därför testar man nu på en ny sorts kollektivboende. Man vill locka ut de boende från sina lägenheter och istället få dem att umgås i något av de gemensamma ytor som finns i boendet.

I Sverige bor 39 procent i singelhushåll och ensamheten är ett problem. Detta vill Helsingborgshem lösa genom att få sina hyresgäster att lova att umgås minst två timmar i veckan.

Man har även satt TV och husgeråd i gemensamma utrymmen för att på så sätt underlätta spontant umgänge. I “SällBo“, som projektet kallas, finns även gemensamt träningsrum, konstnärsateljé och bibliotek.

Hälften av hyresgästerna är äldre, över 70 år gamla, och andra hälften ska vara under 25. Det är lätt att tänka sig många positiva effekter av att blanda åldrar i samma boende. De äldre kan få hjälp av de yngre, och de yngre kan få ett intressant umgänge och goda råd i livet. Men det finns ett stort men. Detta är inte enbart för svenskar. Det är ytterligare ett integrationsprojekt. Hälften av de unga kommer vara så kallat “ensamkommande”, enligt Anna Olsson på Helsingborgshem. “Ensamkommande” som nyss fått uppehållstillstånd.

— Det här är tänkt som ett integrationsprojekt där vi vill blanda grupperna ”70+” med ”max 25”. I den senare gruppen kommer hälften att vara ensamkommande med uppehållstillstånd, och målet är att locka de boende ut från sina lägenheter och aktivera de ytor som finns på boendet, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem.

Hyresgästerna har valts ut via intervjuer och enligt Olsson är samtliga intervjuade positiva till gemensamma aktiviteter.

Det ska bli intressant att följa projektet. Kommer det sluta precis som det har gjort med våra gator och torg? Utlänningarna tar över de allmänna platserna, och svenskarna sitter i sina lägenheter, rädda för att gå ut?

Hör mer om detta i vår podcast

Är det en lyckad integrationslösning? Hör vad Daniel och Magnus anser vid 09:20.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!