Demokratiministern går ned på deltid

Sveriges nyblivna demokrati- och kulturminister Amanda Lind är gravid och låter hälsa att hon kommer gå ner på deltid i höst. Hon är glad att ingå i en “modern regering” som låter statsråd vara hemma med sina barn.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind är gravid och föder sitt tredje barn i sommar. Hon planerar att vara hemma för att ta hand om sitt barn under hösten, och då endast arbeta deltid.

Att en minister tar ledigt för att vara förälder måste godkännas av statsminister Stefan Löfven, vilket han gjort. Lind låter hälsar via Instagram att hon är stolt över att ingå i en så pass “modern” regering att statsråden numera kan be om ledighet för att vara hemma med barnen.

“Jag planerar att vara hemma på deltid under en period i höst. Jag och statsminister Stefan Löfven har haft bra samtal om de praktiska lösningarna. Jag är stolt över att ingå i en modern regering, som gör det möjligt också för ministrar att skaffa barn och familj.”

Eftersom statsråd inte är någon vanlig anställning, utan anses vara i tjänst hela tiden har de ingen rätt till ledighet. Därför är det upp till statsministern att avgöra från fall till fall. Lind är bevisligen inte oersättlig utan kan, som demokratiminister i Sverige, vara borta från jobbet.

Vansinne

Det är, faktiskt, vansinne. Statsråd är bland de personer med mest makt i hela landet, satta på sin position för att tjäna svenska folket, och de får bra betalt för det. Under sin tid som statsråd är det bara en enda sak som bör gälla och det är plikten. Inte ens familjen är viktigare.

Men nu lever vi i Sverige och i Sverige har vi en feministisk regering. Då är det inget konstigt om självaste demokratiministern helt enkelt struntar i sitt arbete och går hemma istället.

Men smakar det så kostar det. Det statsråd som är hemma en månad får bara 90 procent av sitt arvode. Lind får därmed försöka hanka sig fram på blott 120 000 i månaden, utan att lyfta ett finger.

Sannerligen en feministisk regering.

Hör mer om detta i vår podcast

Vi frågar oss om statsråd verkligen ska få ta ledigt vid 1:07:05

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}