Kampen mot terroristerna förs med betonglejon

I stället för att sluta släppa in livsfarliga jihadister i Sverige, har politikerna bestämt sig för att skydda svenskarna med större och tyngre betonglejon.

Fyra av de nya större betonglejonen är nu på plats på Drottninggatan.

– Fler är beställda men dröjer eftersom vattnet i cementfabriken på Gotland frusit, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

De nya lejonen väger fyra ton och ska öka säkerheten på Stockholms gator, vilket kan  jämföras med de vanliga lejonen som väger 900 kilo. Under onsdagskvällen placerades de första fyra lejonen ut på Drottninggatan.

Dessutom ska det inom några veckor placeras ut växturnor med planteringar mellan lejonen vid Sergels torg.

– Det har också en funktion för säkerheten. Vi har letat efter en tyngre urna och har hittat en som väger tre ton bara urnan i sig. Sen kommer den att planteras och fyllas med växtjord och då blir den ännu tyngre. Det var otroligt viktigt att hitta något som passade tillsammans med lejonen men som också kan förstärka känslan av trygghet i staden, säger Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare i Stockholms stad till SVT.

Ännu inte testade på tunga fordon

De  nya tyngre lejonen har ännu inte skickats på krocktest, Stockholms stad har i stället velat få ut lejonen på gatorna så snabbt som möjligt.

– De är precis levererade från fabriken och kommer att testas tillsammans med Statens väg- och transportforskningsinstitut för att prova krocksäkerheten. Men de är så tunga att det är något helt annat än de tidigare lejonen, säger Daniel Helldén (MP).

Så även om de inte är testade så är man säker på att de står emot ett tungt fordon?

– De står emot. Kör man in i dem så går fordonet sönder, ja.

20 stora lejon ska placeras ut

Förutom de fyra jättebetonglejonen har ytterligare 16 stora lejon beställts, till en totalkostnad av 460 000 kronor.

74 mindre betonglejon med en vikt runt 900 kilo finns just nu utplacerade längs Drottninggatan, vilket är en fördubbling jämfört med före terrordådet 7 april förra året.

Dessutom finns tio granitblock som inte är utformade som lejon, utplacerade på Drottninggatan. Dessa väger ett ton styck.

Källa SVT
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}