Gamla batterier livsfarliga – kan starta bränder

Bodens räddningstjänst går nu ut på Facebook och varnar människor för att ha gamla batterier hemma i en burk. De kan nämligen självantända, vilket inte ens brandmännen kände till.
– Vi är förvånade, säger brandinspektör Magnus Nilsson.

De nitiskt sopsorterande svenskarna kastar inte batterier i hushållssoporna eftersom de vet att det är farligt för miljön. I stället samlar de flesta av oss gamla, uttjänta batterier i en burk som vi någon gång om året tömmer i batteriinsamlingen. Sluta genast med det!

Tidigare i veckan upptäckte nämligen Bodens räddningstjänst en brand som uppstått i just en batteriburk.

– Vi fick påringning från en verksamhet i stan. I ett skåp anträffades små batterier och brännmärkta papper, intill fanns en burk med uttjänta batterier, både niovolts och knappcellsbatterier, berättar brandinspektören Magnus Nilsson för Norrbottens-Kuriren.

Det visade sig att de små knappcellsbatterierna värmdes upp och hoppade då ur burken på grund av kortslutning efter kontakt med de större batterierna.

– Värmen skapar en reaktion, så att batterierna hoppar i väg. Finns det brännbart material i anslutning, då kan en brand uppstå väldigt lätt.

När de återvände till brandstationen utförde personalen ett experiment.

– Vi satte knappcellsbatteriet på ett niovoltsbatteri. Efter bara några minuter blev det så varmt, att det inte gick att hålla i knappcellsbatteriet.

Med hjälp av en värmekamera kunde de med stor förvåning se den dramatiska värmeutvecklingen.

– Efter bara tio minuter var batteriet uppe i 120 grader.

Magnus Nilsson säger att batteribränder skulle kunna förklara mystiska bränder i köksskåp och liknande.

 

Källa Norrbottens-Kuriren
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!