Veganmatad pojke i Nacka tvångsomhändertas – var nära att svälta ihjäl

Kammarrätten har nu gett Socialnämnden i Nacka rätt då de omhändertog ett 1,5 år gammalt barn som hamnat i “svälttillstånd” på grund av föräldrarnas vegandiet.

Tidningen Svegot har tidigare rapporterat om fallet med den undernärde pojken som omhändertogs av Nacka kommun. Före omhändertagandet visade läkarundersökningar att barnet inte utvecklades normalt och de kostråd som föräldrarna fick av läkaren ignorerades.

Föräldrarna skyller i sin tur pojkens utveckling på genetik, eftersom de båda är mellan 160 och 165 centimeter långa, något som avfärdas av experter. Man menar också att pojkens kurva följer den äldre systerns vid samma ålder, så när som på 500 gram.

Barnet har, sedan det omhändertogs, sondmatats och därmed gått upp i vikt. Förvaltningsrätten ansåg att “sjukvården ser påtagliga risker för pojkens hälsa och utveckling på grund av näringsbrist, och efter utredning har man kunnat konstatera att det inte finns några somatiska orsaker till pojkens tillstånd”. De menar att föräldrarna uppvisat en “påtaglig omdömesbrist”.

Det beslutet överklagades av föräldrarna. Nu har dock Kammarrätten kommit med sitt utlåtande och instämmer med tidigare instanser. Barnet ska därför kvarbli i LVU-vård (Lagen om vård av unga).

Förra året dömdes två föräldrar i Belgien till fängelse efter att deras sjumånaders bebis dog och man inte kunde utesluta att det berodde på att barnet fått veganmat. Vid obduktionen visade det sig att barnet var undernärt och uttorkat. Modern hade inte kunnat amma och i stället för att ge barnet animalisk mjölkersättning fick bebisen en diet baserad på bland annat vete, soja och quinoa.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!