Sanningen om Parkland-ungdomarna och deras “spontana” kampanj mot vapen

De unga överlevarna från skolskjutningen i Florida har blivit ett samtalsämne i hela Västvärlden och många tror att det nu kan bli en verklig förändring på USAs liberala vapenlagar. Men det finns något man inte berättar för oss om denna ungdomsrevolt. Exempelvis vilka som ligger bakom den.

USA. De kallas Parkland-ungdomarna i medierna, de har kallats ett “fenomen” och deras #neveragain-rörelse hyllas som en västerländsk motsvarighet till valfri färg- eller årstidsrevolution. SVTs utrikeskommentator, Erika Bjerströmskriver lyriskt:

“Upprörda ungdomar i Florida skapade kampanjen #neveragain och har satt igång en rad av protester, de har hållit tal, ordnat manifestationer utanför Vita Huset, de har pepprat sina folkvalda med krav på skärpta vapenlagar.

“Skolor över hela landet har anslutit sig. Som så många gånger tidigare åser nu världen kraften i när unga människor kompromisslöst kastar sig ut i debatten och kräver en förändring.”

Vi läser att det är annorlunda denna gång, Dave Cullen skriver på Politico att han inte under de årtionden han rapporterat från masskjutningar har sett något liknande det som nu sker. Idén om att det rör sig om en spontan protest sprungen ur djupaste nöd väcker en djup sympati hos många.

Etnologen Erin Winslow berättar för ETC att hon är imponerad men inte förvånad över elevernas snabba organisering:

– I dag kan ungdomar inte gå till skolan utan att vara rädda för att det ska bli en massaker. Det är sunt förnuft att ropa efter en förändring. Det här är ungdomar som har insett att det inte kommer en förändring på andra sätt, de måste skapa den själva.

Problemet är bara att bilden inte är sann


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. 

Skaffa Svegot Plus nu


Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}