Lär känna dig själv

Klassikern Känn dig själv av Are Waerland släpptes nyligen i en nyutgåva. Björn Björkqvist har läst den och skriver här om varför han tycker att du också bör göra det.

Svenskhet. Det svenska folket. Det svenska lynnet. Tre saker som finns men som journalister och debattörer gör allt de kan för att förneka och förinta. I dessa tider när det pågår en ödeskamp och de som för stunden styr landet försöker förneka svenskarnas existens är sökandet efter oss själva en nödvändig uppgift.

Logik Förlag släppte tidigare i år boken Känn dig själv av Are Waerland, hundra år efter att boken första gången släpptes. Det är en viktig bok. Man kan också säga att det är en del av ett upplysningsarbete som flera förlag och författare på senare tid blivit en del av. Logik har tidigare släppt en nyutgåva av Det svenska folklynnet av Gustav Sundbärg men till kategorin ”lär känna dig själv” får man också räkna boken Ett rike utan like av Lennart Svensson liksom min sedan länge slutsålda bok Vägvalet. Motgift förlag har givit ut boken Nordiskt kynne av JE Rosberg. Arktos har påbörjat utgivningen av Svenska folkets underbara öden av Carl Gustaf Grimberg. Sedan tidigare har författaren Karl-Olov Arnstberg i flera böcker sökt beskriva det svenska folklynnet.

Jag tackar ödmjukt dessa förläggare och författare (ja, förstår att jag just bland andra tackar mig själv men det kan jag vara värd). Nog är det viktigt att det publiceras böcker om politiska frågor, mångkulturens helvete, etniska minoriteters inflytande, moraliskt uppbyggande romaner och så vidare, men har vi inte en fast grund att stå på, vet vi inte vilka vi är, så spelar inte annat någon större roll. Vi behöver känna vårt folk för att förstå oss själva men också för att kunna nå ut till det folk som vi vill vinna över på vår sida. Man kan nämligen inte direktimportera utländska ideologiska paket och tro att de ska gå hem i Sverige. Utländska koncept som gjort verklig framgång på svensk mark har förstått det. Titta bara på kristendomen och socialdemokratin som båda anpassade sig efter det svenska lynnet för att röna framgång. Svenska nationalister har däremot varit relativt dåliga på detta.

Vi är ett urgammalt folk med nationalistiska idéer som kan sökas tillbaka betydligt längre än ordet nationalism existerat. Någon gång på 1900-talet hände dock något som ser ut som ett förlorat självförtroende och vi trodde oss inte längre vara kapabla att skapa något eget. Visst, influenser kom alltid utifrån. Monarkister hämtade ofta influenser från exempelvis Frankrike och bland 1900-talets tidiga nationalister, tänker närmast på Unghögern, fanns ett stort intresse för Tyskland.

Men sedan började man karbonpapperskopiera ideologier. Det var italiensk fascism och tysk nationalsocialism som i senare tider följts av amerikansk vit makt-ideologi eller de franska identitärerna. Influenser är inte fel men man måste främst utgå från marken vi står på, blodet som flyter i våra ådror.

Nåväl, det här skulle bli en anmälan av Are Waerlands Känn dig själv, och därmed första gången jag ska recensera en bok för andra gången. Jag rotar sålunda i mina gömmor och hittar en kort recension från 1998. Jag hade då kommit över en uppkopierad version av boken med så dålig limning att bladen stack ut åt alla håll. I recensionen skriver jag bland annat:

”Denna bok krossar utan tvekan kosmopoliternas propaganda och ger även oss själva en och annan tankeställare då vissa negativa detaljer stämmer ruggigt bra.

Om inte Waerlands budskap om svenskens unika särart förs ut bland våra landsmän snarast så får våra fiender rätt i att inget svenskt finns eller som Waerland mycket riktigt skriver:
‘Ett folk, som i intet avseende skiljer sig från andra och icke har något eget, existerar praktiskt taget ej som folk.’”

Den här utgåvan innehåller också ett nyskrivet förord av Stefan Jacobsson där han betonar vikten av att intensifiera sökandet efter den svenska folksjälen.

Jag ska inte trötta ut läsaren med citat ur boken, dessa kommer du ändå läsa själv när du har boken i din hand. Jag hade funderingar på att skriva några stycken om Are Waerland, en man som i perioder betytt mycket för mig, men det behövs inte för den här texten. Känn dig själv står på egna ben och behöver inte stärkas av någon beskrivning av den fantastiska författaren bakom boken.

Som svensk nationalist är det din plikt att lära känna ditt folk. Naturligtvis gör du det i första hand genom att umgås med andra svenskar och resa runt i landet men genom att studera det svenska lynnet litterärt kan det vara lättare att förstå varför vi agerar som vi gör och hur vi kunde hamna här. Läs därför den här viktiga boken.

Länkar
Känn dig själv av Are Waerland hos Logik Förlag
Hos Logik finner du även de flesta andra titlar som nämns i texten.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}