I fria svenskars julkalender finnas det tips på vad just du, din familj och dina vänner kan göra för att njuta mer av julen, lite varje dag – gärna tillsammans.
Imorgon är det Luciadagen , så idag är det dags att förbereda inför den och det gör man genom att baka lussekatter. Och det skall vara saffran i, så det så.
Här ett recept på gammaldags Lussebulllar – så som de smakade förr!
Ingredienser:
- 50 gram Jäst för söta degar
- 175 gram Svenskt Smör (Nej inte Margarin, det äter vi inte år 2019)
- 5 dl lantmjölk eller gamaldags mjölk
- 2 pkt saffran a 0,5 gram
- 1,5 dl strösocker
- 1 /2 tsk salt
- 1 ägg
- ca 900 gram Vetemjöl
- Russin till garnering
- Ägg till pensling
Så här gör du:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till max 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll sedan vätskan över jästen.
Tillsätt socker, salt, saffran, ägg samt nästan allt vetemjöl. Arbeta degen till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. (Vill du ha russin i degen så häll i dem också)
Ta ut degen på en bakbänk och baka ut degen till lussekatter eller vad ni nu föredrar för form. Lägg bullarna på plåtar som är klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader (har du ugn med varmluft/ångfunktion? Använde den).
Pensla bullarna med uppvispat ägg, dekorera med russin och grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
Kan du inte hålla dig utan måste provsmaka så gör det inget. Det går alltid att baka fler.