Hur många Västerås behöver vi?

Sverige fylls på med människor i en strid ström. Ibland kan det vara svårt att greppa exakt hur mycket folk det faktiskt rör sig om. När det går upp för en så blir situationen tydlig.

Förra året beviljades 132 696 uppehållstillstånd. Utöver det har människor kommit illegalt men ”vi” har ju beslutat att även så kallade papperslösa ska få vård och bidrag så det gör ju inte så stor skillnad mot de legala invandrarna. Många av de som kommit hit kommer att generera anhöriginvandring och nya barn. Så utan att överdriva kan vi nog dubbla siffran?

Vi tar alltså in lite mer än ett Västerås i direkta tal varje år och det är alltså Sveriges femte största stad. Det är ingen liten håla vi pratar om!

En snabb googling visar på 18 skolor i Västerås. De har 21 vårdcentraler inklusive den speciella ”Asyl- och integrationshälsan”. Hur många lärare och läkare som jobbar i dessa kan vi ju alltid fantisera om men båda yrkesslagen bygger på mångåriga utbildningar. Antalet sammanlagda utbildningsår vi pratar om för att ta emot över hundra tusen nya människor varje år blir en ganska dramatisk siffra.

2018 var inget exceptionellt år. Till i år räknar man med något färre asylsökande men klart högre antal anhöriga. Vi ser också hur fler och fler beviljas uppehållstillstånd för ”arbete” och det är inte antalet gästprofessurer och specialister som ökar utan de som bara definieras ”arbetstagare”. (EU/EES särredovisas så nej, det är inte polacker som kommer för att jobba på byggena vi pratar om här.)

Lärare och läkare är bara den lägst hängande frukten i den här översikten. Hur många fler poliser hade vi behövt för att behålla en nivå på kriminalitet och en uppklarningsprocent som liknade den före massinvandringen? Hur många tolkar, HVB-anställda och andra?

Hur stor del av arbetet i Sverige går åt till att finansiera alltihop istället för att lägga pengarna på våra egna barn och gamla eller investera i framtiden, finna ett botemedel mot cancer eller skapa ren energi? Inget av detta görs när vi hela tiden ska ta hand om fler och fler människor.

Det är svårt att förstå stora siffror. Invandringen till Sverige är så oerhört kostsam att vi inte kan begripa det. Därför måste vi översätta kostnaderna till siffror vi kan förstå. Ingen normal människa begriper ”hundratals miljarder” men de flesta borde förstå att vi inte kan bygga och underhålla ett nytt Västerås varje år. Och vi har två miljoner utrikes födda i Sverige just nu, det blir ungefär 15 Västerås, hittills. Vi har inte lyckats särskilt bra med dem och vi kommer inte att lyckas bättre med nästa, eller nästnästa.

Ganska många måste faktiskt flytta hem, för vet ni hur många Västerås vi behöver?

Ett.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}