Bidragsfusk, sossarna, valboskap – ett samband?

Annika Strandhäll. Foto: Annika Haas (EU2017EE) (CC). Bilden är beskuren.

Socialminister Annika Strandhäll anses av många ha avskedat Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler för att vinna bidragsväljare åt sossarna. Samtidigt rapporterar tidningar om omfattande bidragsfusk i landet.

Tidningen Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om bidragsfusk i Södertälje. Enligt kommunens chef för försörjningsstöd ser de misstänkta fall av fusk i stort sett varje dag. Den senaste uppmärksammade historien, som även Nyheter idag skrivit om, är en person som rattade Ferrarin till socialkontoret och lämnade in den sedvanliga blanketten.

Nu ägde inte mannen bilen, den stod skriven på annan person. Men man tror att bilägaren var en målvakt, bekant eller släkting. Det är vanligt i sådana här fall. Sätten att fuska till sig bidrag samtidigt som man egentligen har det riktigt bra ställt – fina bilar, bostäder och semestrar m.m. – tar sig alla möjliga former.

Singlar har länge varit överrepresenterade. Familjer har låtsats genomföra skilsmässor och sedan fått både ökade bidrag (försörjningsstöd, bostadsbidrag och underhåll för barnen) och ny lägenhet som man kan hyra ut. Familjens äldre barn låtsas flytta hemifrån efter att de blivit 18 år varmed de får försörjningsstöd. Och så vidare.

Sedan några år har Södertälje en ny chef för försörjningsstöd som har krävt undersökningar, polisanmälningar, återkrav m.m. för att komma åt fuskandet. Men det de kommer åt är bara en droppe i havet, och ofta läggs utredningar ner eller hamnar krav hos kronofogden utan möjlighet till inkasso.

Kanske är nämnda Södertäljechef en åtgärd sprungen ur Ann-Marie Beglers anda. Begler, som fram till 2018 var generaldirektör på Försäkringskassan, fick tidigare under regeringen Löfvéns mandatperiod 2014-2018 direktiv av Annika Strandhäll att hantera det utbredda fusket och få ner sjuktalen. Men när valet 2018 närmade sig fick Begler sparken av just Strandhäll, och det spekuleras i att det gjordes för att sossarna skulle attrahera bidragstagare i valet.

Nu har det också kommit fram att Strandhäll har ljugit i konstitutionsutskottet om varför Begler avskedades. Flera tjänstemän har därtill vittnat om dels Beglers duglighet, dels Strandhälls politiska svekfullhet. Nu öppnar oppositionen för att genomföra misstroendevotum mot strandhäll.

Slår man ihop de två historierna om bidragsfusk och – och allt stämmer i Strandberg-soppan – visar det ganska tydligt vari sossarnas politik och syn på demokrati består. Gör gärna landet bankrutt både ekonomiskt och moraliskt, bara vi sossar får sitta vid makten. Och just det – nu vittnar kommun efter kommun om just framtida bankrutt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}