Retuschering i Lady och Lufsen

Ska inte Lady och Lufsen få pussas mer? Oron infinner sig när Disney avslöjar ändring i och med att filmen nylanseras.

Disneyfilmen Lady och Lufsen gick upp på bio 1955 och är en av bolagets största klassiker. I Sverige är vi vana vid spaghettiscenen, som går på julafton. Har inte barnen sett mamma och pappa pussas så har de i alla fall sett Lady och Lufsen göra det.

Snart kommer filmen i en nylanserad version, som ska gå upp på Disneys strömningskanal Disney+. Det är inte bara färg, animering och dylikt som ska förbättras. Lite oro för kränkthet och medförande censur hör till tiden.

Nu visar det sig att det inte är pusscenen som ska bort. Det är siameskatterna som ryker. Både sång och rollfigurer anses sätta asiater i negativ dager. Alltså bort med dem! Raserna ska ersättas med annan ras och sången skrivas om. Ska vi gissa på ett par uptown cats av kaukasisk härkomst? Enbart ljushyade personer får ju vara dumma i våra tider. Helst med pluringar på fickan!

Bortsett från osannolikheten med en jätteråtta som ska göra livet surt för babyn i klimaxscenen är det lysande dramaturgi i filmen. Även musiken bjuder på flera pärlor. Bara små förändringar kan göra att helheten rubbas när dramaturgin är så tät och välgjord från början. Disney sätter alltså en av sina bästa filmer på spel. Av den trendiga rädslan för rasism!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!