Stora framgångar för populistiskt parti i det spanska valet

Nyval har hållits i Spanien. Det nya högerpartiet Vox ökade kraftigt. Det gamla högerpartiet halverades. Sossarna behåller makten fast med svårigheter att bilda regering.

För ett par veckor sedan var det finnarnas tur att gå till val. Nu var det spanjorernas tur. I båda fallen var det fråga om nyval efter att den finska regeringen inte fått igenom tunga reformer och spanjorernas regering fått sin budget nedröstad. I Sverige skapas istället december- och januariöverenskommelser. Allt för att det politiska etablissemanget ska få sitta kvar vid köttgrytorna, nationalistpartierna förskjutas och folket förtryckas!

Men i Spanien tar man medborgarna på större allvar. Och folket har gjort sin röst hörd. Det nya högerpartiet Vox (lite som SD) ökade från 0,1 procent till 10,26 procent och därmed 24 av 350 stolar i det spanska parlamentet. Vox är invandringskritiska, EU-kritiska, skeptiska till feminismtoket, och inte minst ifrågasätter de katalansk självständighetssträvan.

Vox har främst tagit röster från det traditionella konservativa partiet Partido Popular, som halverades till 16,7 procent, och från vänsterpartiet Podemos som tappade några procent och landar på 14,3 procent. Det traditionella socialistpartiet PSOE gick framåt och blev klart störst parti med 28,7 procent av rösterna. De kommer att få regeringsförtroende i första hand, men rösterna räcker inte till att få majoritet i parlamentet tillsammans med Podemos. Som i många europeiska länder står Spanien inför knepiga koalitioner.

Vox kallas för högerextrema eller motsvarande beteckning i etablerad media, även utrikes tidningar. I Sverige förfasar sig journalister över partiet, som vägrar skämmas för Francoregimen. Där har SD mycket att lära eftersom etablissemangets huvudsakliga strategi mot nationalism i Sverige har varit moralisk, att SD-politiker och svenskar i gemen ska skämmas och känna sig små för vad de tycker och känner. Där har SD anpassat sig på tok för mycket.

Vi får hoppas att Vox inte hemfaller åt sådant. De tycks åtminstone ha framtiden för sig. En av våra klassiska gammalmediala tidningar visade en filmsnutt med kortintervjuer av väljare. Alla unga intervjuade sade att de för allt i världen hoppas att ”extremhögern” inte går bra. Men på bilder från Vox valvaka och liknande i utländsk media syns väldigt många unga människor, vilka alltså engageras av partiet. Det finns därför klart hopp för framtida högersegrar i de demokratiska valen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}