Åter ger sig en Mussolini in i politiken

När italienarna ska välja representanter till EU-parlamentet så är det kanske ett namn som sticker ut lite mer än andra.

Benito Mussolini är inget okänt namn i Italien och till skillnad från Tyskland råder inte samma extrema avståndstagande och rädsla för sin historia bland italienarna. Att säga att det är oproblematiskt att omfamna fascismen och Mussolini kanske är att dra det för långt, men bara nästan.

Vill man så kommer man i alla fall kunna rösta på en Mussolini till EU-parlamentet senare i år. Det är Benito Mussolinis barnbarnsbarn som kandiderar för partiet Fratelli d’Italia (Italiens bröder).

Caio Giulio Cesare Mussolini säger att han är “post-fascist” och menar att “många vill skriva Mussolini på valsedeln”. Han har nog inte helt fel. Sedan 2014 sitter en släkting till honom, Allesandra Mussolini, i EU-parlamentet.

Detta är första gången som Caio Mussolini ger sig in i politiken. Tidigare har han varit verksam som affärsman samt officer i italienska flottan. Han går till val på att försvara Italien i EU i varje enskild fråga.

– Italien har straffats av Nordeuropa och lobbyister i EU. Det måste bli mer Italien i Europa, säger han.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}