Ingen Brexit – stora protester planeras

Besvikelsen över att England inte kommer lämna EU idag, som utlovat, har inneburit att flera stora protester planeras. Eftersom dessa ofta beskrivs som “högerextrema” kommer även motdemonstranter att samlas och polisen rustar nu för att försöka förhindra våldsamheter.

Ikväll skulle Storbritannien ha lämnat EU, men istället har det skjutits upp till 12 april. 2016 röstade folket för Brexit och nu sker det inte som planerat, något som fått många att ifrågasätta demokratin i landet.

Man talar om förräderi och att det redan från början varit planerat att göra allt för att förhindra att folket får det som de röstat för – ett fritt Storbritannien som inte tvingas lyda under EU.

Missnöjet är givetvis stort och under fredagen planeras ett stort antal protester och demonstrationer. Och det riskerar att bli våldsamt. Gula Västarna i England har varnat för att upploppen i Paris kommer “se ut om en tebjudning” om Brexit stoppas. Även DFLA (Democratic Football Lads Alliance), som bildades efter terrordåden 2017, ska delta. De kämpar mot islamistisk terrorism och beskrivs givetvis därför som både “islamofoba” och “högerextrema”. På DFLAs hemsida uppmanar man till att “slåss för Brexit” och de förväntar sig att “varje man och kvinna gör sin plikt”.

Även den välkände islamkritikern Tommy Robinson deltar i protesterna och ska hålla ett tal.

Polisen rustar för bråk

Även motdemonstranter har lovat att dyka upp, bland annat organisationen “Stand up to Racism”. En företrädare påstår att fredagens demonstrationer för Brexit inte är någon “genuin” brexitdemonstration utan rätt och slätt högerextremister som försöker dra nytta av situationen.

Polisen över hela landet förbereder sig nu för demonstrationer och motdemonstrationer och ska försöka hålla de två grupperna åtskilda. Londonpolisen låter hälsa att de inte kommer tveka att använda de medel som krävs för att förhindra lagbrott.

Innanför parlamentets väggar verkar det råda fullt kaos. Theresa May ska ännu en gång låta parlamentet rösta även om ingen riktigt förstår varför. Chanserna att hon ska få igenom sitt förslag är mer eller mindre noll.

När BBC frågade en minister varför det ska ske ytterligare en omröstning fick de ett svar som tydligt visar vilken förvirring som råder:

– Vem fan vet, jag har slutat bry mig. Det är som de är levande döda där inne. Regeringen har helt brakat samman”.

Fullständigt kaos innanför parlamentets väggar alltså. Och under kvällen kanske även utanför, om inte polisen lyckas upprätthålla ordningen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}