Förskolepersonal svårt kränkta av namnbyte

När en förskola i Örtofta flyttades till nya lokaler bytte man även namnet på den, vilket har kränkt och upprört personalen. Det nya namnet, som kan låta oskyldigt, är nämligen objektifierande, nedsättande och för tankarna till fallosar.

Slottsparkens förskola i Örtofta fick flytta till nya lokaler och då passade politikerna på att byta namn på den. Eftersom Örtofta har ett stort sockerbruk valde man namnet “sockertoppen”. Detta har upprört och kränkt personalen.

Anna Rundgren arbetar på förskolan och för sina kollegors talan i frågan. Hon berättar att namnbytet har väckt starka reaktioneroch att man nu kräver ett namnbyte.

Namnet objektifierar kvinnor, är nedvärderande, har lett till att kollegor skrattar åt dem och Rundgren menar även att en sockertopp är en fallossymbol, till råga på allt.

Det är en gammal raggningsreplik som nedvärderar och objektifierar kvinnor. Se bara hur en sockertopp ser ut, det är en fallossymbol, säger Rundgren när Skånska Dagbladet intervjuar henne.

Hos lokalpolitikerna får personalen dock inget gehör. Nämndsordförande Christine Melinder förstår inte hur namnet kan kränka personalen. Men, menar Rundgren, det måste väl ändå vara upp till den som blir kränkt att avgöra detta? Hela historien rimmar dåligt med kommunens värdegrund, fortsätter hon.

Personal från andra förskolor har börjat håna förskolelärarna från Sockertoppen. “Är det sockertopparna som kommer här?”, har de fått höra. Något som bevisligen plågar Rundgren och hennes kollegor, eftersom de enligt egen utsago är starka och självständiga kvinnor.

Vi är ett gäng starka och självständiga kvinnor, och vill bli tagna på allvar i vår profession.

Kampen om namnbytet fortsätter och man har nu valt att gå ut i tidningen för att väcka opinion och på det sättet få bytet upphävt.

(Enligt wikipedia är en sockertopp socker pressat till en stor kon. Med hjälp av en sockertång kan man klippa av lämpligt stora sockerbitar för att ha i exempelvis kaffet.)

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!