Fidesz stängs av från EPP – måste släppa in Soros

Fidesz stängs av från EPP. Vill de tillbaka in i värmen måste de släppa in George Soros igen.

I dag blev det klart att det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från partigruppen EPP i Europaparlamentet. Pådrivande i frågan har bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna varit. För dem har det tydligen varit viktigare att signalera mot ett av få länder i Europa som tagit ansvar i samband med migrationshaveriet, än att ta ansvar på hemmaplan för att få till stånd ett regeringsskifte.

I och med att Fidesz stängs av så kommer de inte få delta på partigruppens möten och de kommer heller inte ha rösträtt eller möjligheten att nominera kandidater.

Ungerns premiärminister verkar dock inte helt missnöjd. Viktor Orbán kan nu låta partiet ställa upp i EU-valet utan att ta hänsyn till de övriga partierna i EPP. Själv säger Orbán också att EPP inte har mandat att utesluta Fidesz, men att partiet självmant avsäger sig sina rättigheter.

Moderatledaren Ulf Kristersson var mycket nöjd med utvecklingen och sa till Expressen:

– Det känns väldigt bra att Moderaterna i Sverige och våra nordiska och baltiska partivänner fick så stort stöd i Bryssel i dag.

Att svenska M var ett av 14 partier som lyft frågan kan vara värt att notera. En annan som gladdes i dag var KDs Sara Skyttedal, som Twittrade:

“Fidesz avstängda från @epp. Hela partiet enades om en väg framåt där Orban måste uppvisa omfattande förändring för att återfå sitt fulla medlemskap. Röstsiffrorna var 190 – 3. Stark enad markering”

Om Fidesz åter ska accepteras av EPP så måste de uppfylla flera krav. De viktigaste är att 1) sluta kampanja mot EU genom att använda Jean-Claude Juncker som slagträ. Samma Juncker som betedde sig så här mot Viktor Orbán tidigare:

Juncker hälsar Orbán med orden “diktator” och en Hitlerhälsning.

2) Ungern måste öppna dörren på vid gavel för de organisationer och universitet som George Soros finansierar – organisationer som används av Soros för att undergräva Orbáns regering och sprida vänsterliberala idéer i landet.

Någon varaktig lösning på Fidesz och relationen med EPP lär vi inte få se innan EU-valet i maj, men de flesta bedömare tror att det som nu skett är ett första steg mot att Fidesz till sist kommer att lämna (eller uteslutas) ur gruppen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}