SVTs “islamistrap” borttagen från Instagram

Islam är inget man ska skoja om. Det har SVT lärt sig nu. Att vara Sveriges public srvice-företag hjälper inte heller när allsmäktige Facebook slår till. Gör man muslimerna och deras vänsterliberala apologeter arga så blir det knas.

Instagram (som ägs av Facebook) har nu agerat efter att organiserade massanmälningar inkommit på ett inlägg från SVTs humorprogram Svenska Nyheter. Det är det uppskattade inslaget med “islamistrap” som dragit på sig muslimernas vrede.

När klippet lades upp på SVT Humors olika sociala medier fylldes snart kommentarsfälten av regelrätta dödshot och hat. SVT valde då att stänga ner kommenteringsfunktionen på Instagram. Förutom hat och hot kampanjades det för massanmälningar och i Instagrams fall har det nu gett önskad effekt.

Som vanligt viker man sig hellre för lättkränkta än står upp för yttrandefriheten. Inlägget har tagit bort av Instagram. Än så länge går det däremot att se på Youtube:

Glädjande nog står SVT på sig och försvarar sin publicering. Jan Helin, SVTs programdirektör, säger:

– Vi har gjort ett satirinslag om terroristorganisationen IS och svenska myndigheters valhänta hantering av situationen. Det står vi för. Som journalist skulle jag varit mycket uppmärksam på i vems intresse denna ”kritik” formuleras och sprids. Mindre fokuserad på hur SVT kommenterar den.

Huruvida redaktionen fått ta emot hot (utöver de som funnits i kommentarsfält) vill han inte svara på. Instagram har inte kommunicerat med SVT om åtgärden.

Åter igen visar det sig att många muslimer inte klarar av den västerländska idén om åsikts- och yttrandefrihet. Inte heller skäms de för att de facto höja rösten ens när det är en sådan organisation som IS som är föremål för satiren.

Slutsatsen kan därför inte bli någon annan än att många muslimer ser IS som en legitim del av islam, även om de inte sympatiserar med dem fullt ut. Att håna IS är för dem som att håna islam. Det är värt att notera.

Hör mer om detta i vår podcast

“Islamistrappen” diskuteras vid 02:56

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!