Regeringen föreslår ny terrorlag

Igår presenterade regeringen sitt förslag på en ny terrorlagstiftning. Allt samröre med terrororganisationer blir olagligt enligt förslaget. Regeringen vill dock inte definiera vad som ska räknas som en terrororganisation. Det ansvaret lägger man över på domstolarna.

Man riskerar upp till sex års fängelse om man har något samröre med terrororganisationer, om regeringen får som de vill. Det gäller saker som att rekrytera medlemmar eller att försöka dra in pengar till dem, men även att upplåta lokaler eller ordna möten.

När justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir intervjuad av SVT nämner han förvisso terrorgrupper inom den islamistiska miljön, men poängterar att det även gäller “högerextrem” terrorism.

– Man får inte glömma bort att det största terrordådet i Norden var av en norsk nazist 2011.

Kritiker menar att lagen kommer för sent för och därmed missar de som redan anslutit sig till IS i Syrien och Irak.

Vad som ska klassas som en terrororganisation är upp till domstolar, berättar Johansson.

– Det finns ingen lista i lagstiftningen, däremot finns det listor både på FN-nivå och EU-nivå av vad som är en terroristorganisation. De kommer förstås att ligga till grund när en domstol ska bedöma om en organisation ska omfattas av den här lagstiftningen.

Att förbjuda samröre med terrororganisationer kan låta bra. När det inte tydligt definieras vad som är en terror är det mindre bra. När justitieministern nämner “högerextrema” som exempel är inte bra. Vi har knappast problem med terror från påstådda “nazister” i Sverige eller norden, hur många gånger Breiviks namn än upprepas.

I Finland har man förbjudit NMR. Efter det är steget inte speciellt långt att klassa det som en terrorgrupp. Vi får inte glömma att EU och FN har ett mycket ont öga till allt nationellt. Det krävs nog inte speciellt mycket för att hamna på deras listor.

Hör mer om detta i vår podcast

Vi diskuterar den nya terrorlagen, och alternativ till den, vid 31:30.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!