5 000 har hittills fått uppehållstillstånd med hjälp av gymnasielagen

Idag presenterar Migrationsverket statistik kring gymnasielagen, som ger unga utlänningar ytterligare en chans att hålla sig kvar i Sverige, trots att de redan fått avslag. Hittills har över 5 000 fått uppehållstillstånd via den kritiserade lagen, och fler är att vänta.

MAKTMISSBRUK. I fjol sökte 11 745 “ungdomar” uppehållstillstånd via gymnasielagen, eller “afghanlagen” som den också har kallats. Hälften av dessa ansökningar har behandlats och lett till uppehållstillstånd.

Ungefär hälften av ansökningarna har gått vidare till någon av landets fyra migrationsdomstolar för vidare prövning. 3 500 ligger kvar där i väntan på behandling.

Av de fall som avgjorts direkt hos Migrationsverket har nästan 70 procent fått uppehållstillstånd, och i de fall som har gått vidare till domstolarna är siffran ännu högre, hela 80 procent.

Gymnasielagen infördes, trots mycket tung kritik, förra året och gav utlänningar som fått avslag på sin asylansökan ett ny chans, så länge man hävdade att man hade tänkt att studera på ett gymnasium.

Runt 4 000 fall väntar fortfarande på att avgöras. Om de följer samma mönster som tidigare kan det svenska folket se fram emot att försörja ytterligare 9 000 ovälkomna utlänningar via sin skattesedel.

Fakta gymnasielagen:

Totalt antal ansökningar: 11 745

Bifall: 5 216

Avslag: 2 449

Ännu ej avgjorda: 3 938

Avskrivna: 142

Bifall och avslag ovan avser både ansökningar som prövats av Migrationsverket respektive av landets fyra migrationsdomstolar.

Migrationsverket: 3 815 bifall, 2 105 avslag

Domstolarna: 1 401 bifall, 344 avslag, varav 3 546 ännu ej avgjorda ärenden

Källa: Migrationsverket, den 9 januari 2019.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}