Gula västarna vill knäcka franska staten genom kontantuttag

Gula västarna vill nu ge sig på regeringen på ett nytt sätt. Genom att uppmana till synkroniserade kontantuttag hoppas man få ned bankerna på knä, och med dem även valutan.

GULA VÄSTARNA. Gula västarna trappar upp kampen mot makten. Nu uppmanar flera medlemmar i rörelsen sina sympatisörer att slå mot bankerna genom att på lördag ta ut så mycket kontanter som möjligt. “Försvagar vi bankerna försvagas regeringen på samma gång”, säger en sympatisör.

Eftersom banker bara har en mycket liten andel av sin valuta i kontanta medel hoppas gula västarna att deras aktion ska lamslå banksystemet och därmed ge regeringen skrämselhicka.

I teorin kan de lyckas.

I praktiken blir det dock svårare. Regeringen kan utan problem sätta restriktioner på kontantuttag men detta lär bara göra den franska befolkningen mer upprörd, precis som när de nyligen gick ut med förslag till nya förbud kring rätten att demonstrera, som innebär att polisen kan stoppa alla demonstrationer som inte har fått tillstånd.

Mängden kontanter som måste tas ut är ganska stor innan bankerna har någon anledning att börja oroa sig. 2017 tog fransmännen ut 342 miljoner euro per dag. Gula västarna har som mest samlat 126 000 deltagare.

Dock kan detta initiativ göra att vanliga fransmän börjar oroa sig för att kontanterna ska ta slut, och därmed bestämma sig för att ta det säkra före det osäkra och ta ut pengar. Detta leder i sin tur till att fler blir oroliga och plötsligt så har en ond (eller god) cirkel startats.

På lördag vet vi om aktionen har lyckats.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}