2018 års värsta slöseri med skattepengar framröstat

Föreningen skattebetalarna publicerar varje år en lista över de värsta slöserierna. Vinnare i år är alla de hotell och stugor som betalas av skattemedel men som inte ens används.

STÖLD. Skattebetalarnas låter varje år sina läsare rösta fram de absolut värsta fallen av slöseri med skattepengar. På plats ett hittar vi tomma, men dyra, flyktingboenden över landet. Göteborg betalade 110 000 kronor i månaden under två och ett halvt år för ett hotell, dock utan att skicka dit några migranter.

I Trelleborg har man kastat bort en kvarts miljon på liknande sett och i Kalmar valde man att köpa in attefallshus för att husera utländska lyckosökare. Precis som i Göteborg och Kalmar användes de aldrig och såldes sedan med stor förlust. I Lomma har man förvisso inte betalat för tomma lokaler, men har använt skattepengar till att husera “flyktingar” på hotell för tiotusentals kronor i månaden.

“Ingen tar ansvar när någon annan betalar”, kommenterar SlösO.

På andra plats kommer Göteborg med sina 236 kommunala kommunikatörer, som kostar 400 000 kronor. Per dag. Men det är inte bara en ekonomisk fråga. De kommunala kommunikatörerna använder skattepengar för att göra det svårare att granska vad skattepengar används till.

Tredje plats går till en av landets minsta kommuner Bräcke. Där kom någon på idén att bygga världens längsta skidtunnel i ett berg. Det var givetvis ingen som nappade på idén så kommunen tyckte att skattebetalarna kunde stå för notan. Man sökte någon som ville driva den färdigbyggda backen men inte heller det lyckades man finna. Då startade kommunen ett bolag som skulle göra detta, och sex månader senare var bolaget i konkurs och kommunen blev indragen i en rättsprocess med entreprenören. Det kan bli dyrt, i värsta fall 70 miljoner kronor.

Bräcke kommun har nyligen bestämt sig för att spara in 10 miljoner kronor i skolan och äldreomsorgen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}