Insamling till “den flygande Rambon” upprör minister

Christophe Dettinger har deltagit i Gula västarnas protester och tröttnade på att bli trakasserad av polisen. Han gick till motattack. För detta har han hyllats av det franska folket och så fort han blev arresterad startades en insamling, något som sticker i ögonen på makthavarna.

FOLKHJÄLTE. Han har i folkmun kallats för “flygande Rambo”, men han heter Christophe Dettinger och blev allmänt känd när han slog en polis i samband med gula västarnas protester i Frankrike. I filmklippet ser man honom hoppa ned från en bro och upprepade gånger slå en polis på hjälmen.

Dettinger är före detta proffsboxare och har hyllats över internet för sin insats och klippet har fått miljontals visningar. Han gick själv till polisstationen på måndagen och erkände sitt brott. På tisdagen sitter han fortfarande häktad.

Kort efter att han placerats i häktet startades en insamling för att täcka hans advokatkostnader. Nästan 8 000 personer hann donera pengar innan insamlingen stängdes ned.

Flera politiker har reagerat kraftigt på tilltaget. Jämställdhetsminister Marlene Schiappa säger att insamlingen är grundat på hat.

— Hur långt har hatet gått när människor ger pengar till någon som attackerar personer som ska hålla ordning i samhället?

Hon menar även att de som donerat är medhjälpare till brottet.

— Att bidra med pengar till en insamling för att stödja någon som attackerat en polis är att vara en medhjälpare till dessa grova våldsbrott.

Dettinger själv har förklarat att han “har folkets ilska i sig” och att han ville markera mot polisens förtryckande behandling av det franska folket. I ett filmklipp som han publicerat på Facebook berättar han att han och hans fru blev tårgasade under demonstrationen.

— Jag, min fru och mina vänner fick tårgas på oss. Ja, jag gjorde fel men jag blev väldigt arg, och försvarade mig bara.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}