Göteborgs stad vill underlätta för utlänningar att köpa bostäder

Invånarna i våra utsatta förorter har pengar, men de finns inte på bankkontot som är brukligt i Sverige. För att underlätta för dessa pengar att kunna användas till bostadsköp har företrädare för Göteborgs kommun träffat storbankerna för att ge dem en, som man säger, mer nyanserad bild av situationen.

REGELBÖJNING. Det byggs en hel del i Sverige, eftersom vi har en närmast akut bostadsbrist. De bostadsrätter som byggs i “utsatta” områden (som vanligt undrar man exakt vad det är detta områden är utsatta för) har visat sig svåra att sälja. Detta beror på att de har svårt att få fram pengar till kontantinsatsen. 15 procent av bostadens värde måste betalas direkt, resten kan man låna från banken.

Dessa 15 procent verkar inte finnas. Eller finns gör de, men inte på bankkontot där de hör hemma. Istället, menar Martin Öbo från Göteborgs kommun, finns dessa pengar “i släkter, i familjer”. Men något hindrar bevisligen dessa pengar från att sättas in på ett bankkonto. Om detta beror på att det är svarta pengar, eller att de hålls borta från bankerna för att kunna fortsätta gå på bidrag kan vi bara spekulera i.

— Ofta finns det kapital för att klara av kontantinsatsen, men den finns kanske inte alltid på bankkonton. Den finns i släkter, i familjer.

Bankerna ger inte ut ett lånelöfte om du har dina pengar “i din släkt”  men detta hoppas man nu kunna ändra på och därför har kommunen nu kallat till möte med fyra storbanker för att informera dessa om vilka förutsättningar som råder i de utsatta områdena.

Man understryker att lagar och regler fortfarande ska gälla, något som man önskar inte skulle behöva påpekas.

Öbo säger att detta bara är en sondering och att det är oklart vad mötet kommer leda till. För pengarna finns inte på bankkontot. Finns de “i släkten” men inte på bankkontot kan man misstänka att det rör sig om kontanter. Och att gå in på en bank med en påse kontanter låter sig inte göras, eftersom vi i Sverige har hårda lagar för att förhindra penningtvätt. Än så länge.

Även om det knappast är troligt får vi kanske nya regler kring penninghantering för att underlätta för klansamhällena att köpa sig bostadsrätter. För om man har utlänningar i landet som inte vill hålla sig till lagarna är det ju lättare att ändra dessa än att ändra utlänningarnas beteende.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}