Pepparsprej nu lagligt i Danmark

– Politikerna ger folk en bättre chans

Det nya året i Danmark gav danskarna lite mer frihet i och med att det blev tillåtet för dem att äga pepparsprej. Förvisso är den nya lagen återhållsam, men det är ett stort steg på vägen.

SJÄLVSKYDD. I länder som Tyskland, Frankrike, Polen och Italien är det lagligt att bära pepparsprej. Det är också lagligt att försvara sig med det om kravet på självförsvar är uppfyllt. Att det är så ger en rejäl trygghet för många, speciellt för äldre och kvinnor. Sanningen är ju den att om man inte är en flyhänt slagskämpe eller fysiskt starkare än sin motståndare, så är ett vapen det enda som kan utjämna oddsen.

I Sverige är det förbjudet att äga pepparsprej, om man inte har licens för det, vilket i stort sett ingen får. Alltså är medborgaren utlämnad åt sin egen förmåga att värja sig med nävarna. Det brukar sällan gå bra eftersom illgärningsmännen oftast är duktigare på att utöva våld och hot om våld – inte sällan har de också övertag initialt.

Inget tyder på att svenska politiker har för avsikt att tillåta medborgarna öka sina chanser att försvara sig. Medan poliskrisen fortsätter och brottsligheten ökar fortsätter man hårdnackat att stå emot allt som skulle öka tryggheten för gemen man.

Danska politiker tänker annorlunda och när klockan slog tolv på nyårsnatten blev det tillåtet för en laglydig dansk att äga pepparsprej.

Genom den nya lagen vill man öka tryggheten för medborgarna. Tyvärr går man inte fullt ut och gör som i Tyskland, där det är tillåtet att äga och bära pepparsprej/tårgas också i det offentliga rummet. Men det är en bit på vägen, och en viktig bit.

Inte bara kommer man uppnå effekten med ökad trygghet. Man ger också folket en förbättrad möjlighet att freda sig om de utsätts för brott i hemmet. Förutom dessa praktiska effekter gör det också att mentaliteten kan förändras över tid. Man blir helt enkelt mer medveten om sitt eget ansvar, att det är man själv som till syvende och sist är ansvarig för sin egen säkerhet. Detta är nog så viktigt i sammanhanget.

Naturligtvis finns det också i Danmark somliga som är negativa till att låta vanligt hederligt folk ha tillgång till ett ickedödligt vapen att kunna använda i självförsvar. Polisfacket tror att legaliseringen av pepparsprej kan leda till att situationer blir våldsammare än de hade behövt bli och man varnar också för att det nu kan bli ökat våld.

Kanske har de rätt. Om man råkar ut för ett överfall i hemmet kanske man bara ska låta illgärningsmannen göra vad den vill; stjäla, våldta och misshandla. Om du ger dig som offer blir det en mindre våldsam situation – för gärningsmannen i alla fall. Du själv blir fortfarande bestulen, misshandlad och våldtagen.

Polisfacket i Danmark verkar vara lika efterblivna som Sveriges politiker.

I slutänden handlar det om den mest grundläggande principen: den fria människans rätt och möjlighet att försvara sig själv, sina nära och kära samt sin egendom. Så länge den (verkliga) mänskliga rättigheten undanhålls är man inte fri. Danskarna tog 2019 ett myrsteg närmare friheten.

Vill du vara med och driva frågan om legalisering av pepparsprej i Sverige.

Gå in på www.legaliserapepparsprej.nu och skriv under.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}