Den som först väljer SD kommer vinna

I flera kommuner har partier från Sjuklövern valt att samarbeta med Sverigedemokraterna, trots att partiledningen förbjudit det. Därmed får de också igenom sin politik utan att behöva ge upp särskilt mycket. Kort sagt vinner den som först väljer SD. Det samma gäller på riksnivå.

MAKTPOLITIK. I vissa kommuner är det något eller några av Alliansens partier som valt att direkt eller indirekt samarbeta med Sverigedemokraterna. I andra är det Socialdemokraterna, eller till och med Vänsterpartiet. Se på Jokkmokks kommun. Där styrs kommunen av S och V med hjälp av SD.

På sikt kommer det vara omöjligt att hålla SD borta, i vart fall om den politiska kartan fortsätter att se ut ungefär som den gör nu. Alltså kommer SD att förr eller senare bjudas in till de rykande köttgrytorna. Frågan är bara vilket, eller vilka, partier, som räcker ut handen.

De partier – eller det partiet – som gör det kommer att vinna.

Inte nog med att SD behövs utifrån de siffror de har i dag, framledes kommer de vara ännu viktigare eftersom att allt tyder på att de kommer fortsätta växa. Kanske inte lika snabbt som hittills, men likafullt växa.

Att ha SD som samarbetspartner i dagsläget är en bra idé. Framförallt eftersom de fortsatt har tillräckligt dåligt självförtroende att vara beredda till långtgående kompromisser. Det kommer de inte vara framöver, när stödet för dem växer sig ännu starkare.

Det är inte omöjligt att vi kommer få se en regering snart, trots det låsta läget. SD kommer inte ingå i den, däremot andra underliga konstruktioner kan bli verklighet. Men det kommer inte vara en stabil regering. Det kommer vara fyra stormiga år i parlamentet.

2022 ska det röstas igen (om inte tidigare genom extra val). Då kommer den vinna som vågar sträcka ut handen till Sverigedemokraterna.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}