Lägg ner FN, EU och all annan överstatlig skit

Det gick att resa, handla och uppskatta Europa innan EU. Det gick också att få en fredligare värld utanför FN-systemet. Det minns vår krönikör Johnny Lindén i dag. Därtill frågar han sig om unga i dag överhuvudtaget vet vad ett problem är.

KRÖNIKA. Egentligen hade jag tänkt börja med frågan om varför dagens unga är så fega och obenägna till förändring. Det är, oftast, vi som är lite äldre som är beredda att ta tjuren vid hornen och säga att låt problemen komma, vi löser dem. Det har vi ju alltid gjort.

Sedan började jag fundera, har de yngre haft några mer övergripande problem att lösa? Personliga problem har alla, det är inte dem jag menar. Men om vi pratar samhällsförändringar? Den stora förändringen under mitt liv är Sovjetunionens fall, Europa före och efter järnridån. Väst- och Östtyskland var självklara ord under min uppväxt, en återförening fanns inte på kartan .Sedan, 1990 stod jag med 300 000 andra i det gamla ingenmansland och såg Roger Waters spela The Wall på samma plats som året innan varit brännpunkten mellan öst och väst.

Om man vuxit upp senare, då har ens hela liv styrts av de ovan nämnda kolosserna. Och har man inte sett ett liv utan FN och EU så kan det säkert vara svårt att se hur allt skulle fungera utan dem?

Precis. Hur. Bra. Som. Helst.

Jag har levt ganska precis lika länge med EU som utan. Jag reste, jag köpte grejor och människor pluggade utomlands, tågluffade och höll igång precis lika bra före vi gick med i EU som efter. En del saker har absolut blivit bättre, andra har blivit sämre. Problemet är att de saker som har blivit dåliga har varit katastrofala medan de som blivit bättre snarare handlar om bekvämlighet. Om priset för att slippa terrordåd och befolkningsutbyte är att jag ska få stå fem minuter extra i passkön och mina gurkor kostar en femma extra för att de är från Eslöv istället för att vara importerade så tar jag det. Varje dag i veckan.

Jag kan förstå att man ville säkra freden efter de två stora krigen i Europa. Det behöver inte vara fel att ha stora internationella mötesplatser. Men varför ska de ha beslutanderätt? Självmordspakten som kallas Global Compact on Immigration är ett lysande exempel på varför FN bara ska läggas ner och det så fort som det bara är möjligt. Man har misslyckats fullständigt med det som var organisationens syfte, att skapa fred och samförstånd, men sådan här skit kan man få med sig patetiska nickedockor till statsledningar på. Helt sinnessjukt.

Vad EU har utvecklats till är inget annat än en cancersvulst.

Vad EU har utvecklats till är inget annat än en cancersvulst. Pengar och resurser förbrukas och ut kommer absurda regelverk som bara försvårar för de egna länderna att utvecklas och blomstra. Allt blir mer komplicerat och kostsamt, små tillverkare har inte resurser att hantera byråkratin och slås ut medan stora multinationella koncerner berikas. Jag kan inte minnas att det var det vi röstade om, alternativen framställdes ganska annorlunda.

Precis som dinosaurierna blev för stora för att överleva i en förändrad värld har EU och FN överlevt sig själva. Alla våra statsapparater har blivit för stora, för tröga och agerar för att säkra sin egen existens istället för vår. Svansen vaggar inte bara hunden, den har tagit hundens plats. Men det är inte den som jagar och skaffar mat och så är det i samhället också. Regeringen bygger inga bilar, torkar inga rumpor och syr inga sår. Den gör inget arbete utan förvaltar frukten av andras jobb. Men när förvaltningen kostar mer än allt annat ihop måste vi förstå att något har gått snett.

En minimiålder skulle kunna vara ett bra sätt att få bort politiken som karriärval vilket i sig skulle kunna sålla bort människor som inte passar att tjäna andra, för det är vad politik handlar om. Politiker tjänar folket, inte tvärt om. Var man tvungen att vara ute i verkligheten och bevisa sig innan man kunde gå in i politiken skulle oduglingar sållas bort och de som kom in vara mer medvetna om beslutens konsekvenser.

De unga har ju dessutom visat sig alldeles för räddhågsna, lättkränkta och ömtåliga, eller?

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}