“Orten” är inte Sverige utan ockuperad mark

Där den svenska staten inte kan verka finns inte Sverige. Och om den svenska staten drar sig undan från ett område som befinner sig inom landets gränser så är det att anse som ockuperad mark.

OCKUPATION. Efter att Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning utsatts för upprepade attentat retirerar man nu. Det var efter att förvaltningen beslutade att kriminella inte skulle få vistas i lokaler avsedda för avhoppade kriminella som det tog fart. Skottlossning, brandattentat och hot mot personer blev den nya verkligheten. Svenska staten kan inte upprätthålla lag och ordning, inte heller kan dess byråkrati arbeta. Det betyder att området inte längre är Sverige utan en bit ockuperad mark där andra bestämmer.

Under “the troubles” på Nordirland så fanns det områden dit britternas arm inte nådde. Free Derry kallades ett sådant område –  “Bandit Country” om du frågade britterna. Det var inte en erkänd autonom zon men ett såpass starkt fäste för IRA att britterna ogärna gav sig in där. Och i området var det IRA som bestämde. Ve den som ägnade sig åt asocialt beteende, då blev det sönderskjuten knäskål.

Liknande områden fanns runt omkring i Belfast. En stadsdel här tillhörde en lojalistisk paramilitär organisation medan grannstadsdelen en annan. Den centrala myndigheten och deras polis hade inte mycket att säga till om.

Det är vad som växt fram i Sverige i dag. De så kallade “utanförskapsområdena” är i mångt och mycket autonoma zoner när det kommer till våldsmonopol. Det är fortfarande svenska staten som betalar för bidragen och infrastrukturen, men lag och ordning upprätthålls av gäng, klaner och släkter.

Som tydligast blir det när statens representater jagas ut, som i fallet med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Ett stenkast bort, i Rinkeby, har polisens nya hus drabbats av bakslag efter bakslag. Först ville ingen bygga det och sedan ville ingen polis arbeta där. Det skulle varit klart 2017, nu säger man 2019.

Vissa av dessa områden är nu lika omöjliga att göra sig av med som favelorna i Rio. Och det är gängen som styr – oavsett om dessa gäng är av kriminella eller religiös karaktär (eller båda). Eller omöjligt är det inte bli av med dem, men det krävs helt nya makthavare.

Och samtidigt som de “gamla” områdena nu är befästa så tillkommer ny. Tjärna Ängar i Borlänge, Vivalla i Örebro, Skäggetorp i Linköping med många flera. Något slut på detta syns inte eftersom makthavarna envist fortsätter med den politik som fört oss till den punkt vi befinner oss på just nu.

Det kommer bara bli värre och drabba allt fler. Sverige kan antingen fortsätta retirera, eller slå tillbaka. Det finns inga andra alternativ.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}