Flera döda barn hittade vid skogsbränder i Grekland

Räddningsarbetarna får psykologisk hjälp

Skogsbränderna rasar för fullt i Sverige, människor har evakuerats från hus och byar men hittills har ingen dött. I Grekland är läget helt annorlunda – minst 60 människor har omkommit och 160 skadats i de två skogsbränder som rasar i närheten av Aten. Tre dagars landssorg har nu utlysts.

SKOGSBRÄNDER. I dag gjorde grekiska räddningsarbetare en fasansfull upptäckt – i närheten av en villa vid strandorten Mani hittades 26 döda kroppar, bland dem flera små barn vars kroppar var starkt förkolnade.

Röda Korsets talesperson i Grekland, Georgia Trismpioti, säger:

– Vi ger psykologisk hjälp, inte bara till människor som har evakuerats utan också till våra medarbetare som varit med om flera traumatiska upplevelser.

Flera källor beskriver desperata scener där boende och turister i området har tvingats fly hals över huvud mot stranden och vattnet. Där har privatbåtar samlat upp de flyende.

Varför de 26 personerna inte lyckades fly ända ner till vattnet finns det ännu inga uppgifter om. Chefen för grekiska Röda Korset, Nikos Economopoulos, sa till Skai TV:

– Jag blev underrättad av en räddningsarbetare om den chockerande synen av 26 personer som låg tätt intill varandra på en äng cirka 30 meter från stranden. De hade försökt hitta en flyktväg, men tyvärr hann inte dessa människor och deras barn undan i tid.

“Det påminde mig om Pompejis utbrott”

Natten till i dag evakuerades över 700 personer via havet med båtar. En av de räddade, Kostas Laganos, berättar för nyhetsbyrån AP:

– Tack och lov fanns havet där och det var dit vi gick – lågorna jagande oss hela vägen till vattnet och brände våra ryggar tills vi dök i havet. Det påminde mig om Pompejis utbrott och jag sa Gud, vi måste springa för att rädda oss själva. Det är hemskt.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras talade i dag till det grekiska folket. Han sa att landet går igenom en obeskrivlig tragedi och utlyste tre dagars landssorg för offren. Han har nu också vänt sig till EU för att få hjälp med bränderna. Cypern och Spanien ska ha besvarat förfrågan och erbjudit hjälp. Spanska regeringen säger sig vara beredd att skicka två brandflygplan. Även Israel har erbjudit sin hjälp som tack för att Grekland var ett av de första länder som kom till deras undsättning när tusentals hektar skog och hundratals hus brann i norra Israel.

Och grekiska folket är i chock. Georgia Trismpioti från Röda Korset berättar:

– Folk är verkligen i chock. De kan inte förstå vad som har hänt dem. De har mist sina kära och sina hus. De är arga och desperata. De är i stort behov av hjälp.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}