Mötet mellan Trump och Putin hotat?

Starka krafter verkar vara i farten för att förhindra att mötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin ska äga rum i Helsingfors på måndag.

TOPPMÖTE. Tolv ryska agenter ska åtalas för hackning av Demokraternas datorer, polisen i Storbritannien har hittat en flaska med nervgiftet Novitjok och konstiga militära manövrer ses vid gränsen mot Ryssland. Är det någon som vill att mötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin inte ska äga rum på måndag?

Ett par dagar före toppmötet mellan USAs och Rysslands presidenter inträffar märkliga saker – sådant som skulle kunna få mötet inställt. New York Times meddelade i dag att tolv ryska underrättelseagenter är misstänkta för att ha hackat det Demokratiska partiet. De elva åtalspunkterna gäller bland annat konspiration mot USA, penningtvätt och försök att hacka sig in i valmyndigheten och andra myndigheter.

Ryssarna har hela tiden förnekat att de har haft någon roll i hackandet under presidentvalskampanjen.

Drottningbesök och hackningsuppgifter

USAs biträdande justitieminister Rod J. Rosenstein, har förnekat att hans regering haft någon som helst roll i hackandet. Samtidigt som president Donald Trump mötte drottning Elizabeth II i Storbritannien under pompa och ståt, fick Rosenstein stå på justitiedepartementet och försvara uppgifterna om hackning.

I dag släpptes även uppgifter från nyhetsbyrån AFP om att polisen i Storbritannien hittat en liten flaska med nervgiftet Novitjok. Detta fynd verkar dock inte ha något att göra med attacken mot den förre spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, utan har samband med en annan attack mot en kvinna vid namn Dawn Sturgess och hennes partner Charlie Rowley. Dawn Sturgess dog i juli och hennes partner uppges fortfarande vårdas för sina skador. Flaskan med nervgiftet ska ha hittats i Rowleys bostad. Frågan är ju vilka dessa människor är – varför skulle de utsättas för en nervgiftsattack? Var de i själva verket ryska agenter? Var fick de nervgiftet ifrån?

Varför det här brittiska paret skulle utsättas för ryskt nervgift finns det inga uppgifter om. Men fyndet av en flaska Novitjok hos dem kan vara en del i försöken att förhindra mötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

Okända ubåtar vid rysk marinbas

Andra oroande uppgifter handlar om okända ubåtar vid den ryska marinbasen i Syrien. Det handlar om den bombning som skedde i Syrien 12 juli, då USAF bombade två byar ( Syrienal-Baghuz Fawqani och al-Susah) i sydöstra provinsen av Deir Ezzor. Enligt uppgifter dödades 30-50 personer och först verkade man skylla på ryssarna, men den anklagelsen drogs sedan tillbaka.
Enligt Svegot närstående militära källor finns det uppgifter om att det ska ha förekommit amerikanska flygplan i närheten av Krim som uppträtt närgånget och nästintill nonchalant i luftrummet. Många av dessa uppgifter är dock oklara och egentligen bara tecken på att någon är i görningen. Men det verkar onekligen som om starka krafter inte vill att USAs och Rysslands presidenter ska träffas.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}