Sydafrikanskt våld i nivå med Islamiska staten

Hårresande berättelser i Lauren Southerns nya dokumentärfilm

Sydafrika, 2018. En kvinna som jobbar med att städa brottsplatser berättar om tablåer så grymma att hjärnan har svårt att bearbeta det bestialiska våld hon vittnar om. Det handlar om ren tortyr av de vita farmare som utsätts för urskillningslöst våld begått i något slags blint, hämndlystet raseri.
– Världens otäckaste filmer kan inte mäta sig med vad som pågår här. Det trotsar fattningsförmågan, säger hon.

SLAKTHUS. Den kanadensiska frilansjournalisten Lauren Southern hade rapporterat om Sydafrika vid flera tillfällen, innan hon till sist bestämde sig för att åka dit och själv försöka ta reda på fakta. Southern misstänkte att båda sidor i konflikten kanske överdriver – vänstern och mainstream-medierna som viftar bort morden på vita farmare som en icke-fråga och hyllar “det mångkulturella” Sydafrika, och den så kallade extremhögern som menar att detta är inledningen på ett inbördeskrig. Så hon bestämde sig för att göra en egen dokumentär om saken.

– Jag tänkte – sanningen måste ju rimligtvis ligga någonstans mitt emellan? säger Southern.

Det skulle inte dröja länge efter det att hon landat på sydafrikansk mark innan hon fick klart för sig att situationen i Sydafrika inte var så illa som hon hade trott – den var mycket, mycket värre.

– Redan under mina första timmar i Sydafrika såg jag nyheter om protester och upplopp i alla tevekanaler. Men det fanns knappast tillräckligt med nyhetsprogram för att hinna rapportera om ens en liten del av det fullständiga kaos som pågick.

Bränder, plundring och upplopp

Överallt ser Southern tecken på ett samhälle i sönderfall. Mordbränder, plundring, upplopp. Det är tydligt att det som pågår är mer omfattande än bara attacker på vita farmare. Det visar sig dock knepigt att få tag i tillförlitlig statistik, framförallt vad gäller våldet mot farmarna. Lauren Southern får efter hand kontakt med en kvinna vid namn Eileen De Jager, som arbetar för något som kallas The Blood Sisters, Blodssystrarna, en organisation som anlitas av myndigheterna för att städa upp på brottsplatser. Och det hon har att berätta får blodet att frysa till is. Hon inleder med att bekräfta att attackerna mot vita farmare ökat exponentiellt sedan Blood Sisters drog igång sin verksamhet för 18 år sedan. Då handlade det om en attack i veckan, nu är det en om dagen. Maken Francois De Jager berättar att företaget för egen statistik över farmattacker.

– Mellan 2012 och 2016 har attackerna mot fastigheter som räknas som farmer ökat med 72,9 procent. Detta är enligt vår interna statistik. Myndigheternas statistik skiljer sig åt från vår, säger han.

“De mest ohyggliga brottsplatserna”

Han vill inte gå in på vad detta kan tänkas bero på, och hustrun tar än en gång till orda:

– Mord på farmare är bland de mest ohyggliga brottsplatser vi tvingas ta hand om i Sydafrika. Det görs avsiktligt, det handlar inte om rån. Förövarnas avsikt, enligt oss och det vi har sett, är att döda. I kriminalstatistiken bokförs det ofta som rån eller inbrott, för just nu finns ingen specifik statistik för farmarmord i Sydafrika. Men brutaliteten i dessa mord är obeskrivlig.

– Vi har funnit att man dragit ut offrens naglar, att man huggit av händer.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}