Den förda politiken dödar Sverige

Ibland måste man bara sätta sig ner och djupandas när man lyssnar på nyheterna. Så var det för mig för några dagar sedan då det framkom att sedeltillverkningen på Tumba pappersbruk läggs ner och produktionen flyttas till Malta.

KRÖNIKA. Vi får väl börja med en kort historik. 1755 lät Riksbanken bygga Tumba bruk för att möjliggöra produktionen av sedlar som var svåra att kopiera. Tidigare hade man importerat papper för sedelproduktionen men det ledde till att papper försvann på vägen varför man beslutade att hela produktionen skulle ske inom Sveriges gränser under statlig kontroll.

Men tiderna förändras. En sak som gör Sverige till ett så besynnerligt land är att vi titt som tätt växlar mellan en socialdemokratisk och en borgerlig regering. Vi har alltid haft en stark stat men Socialdemokraternas långa tid vid makten har lett till att mer och mer förstatligats. Vi har fått statligt monopol på spritförsäljning, lotterier, apotek och så vidare. Myndigheterna har ständigt vuxit och blivit fler.

När borgarna har tagit makten under kortare perioder har de gjort sitt för att sälja statens tillgångar. Försäljningarna har gjort att man dragit in snabba pengar medan de långsiktiga vinsterna försvunnit. Snart har sossarna återfått regeringsmakten men i stället för att återförstatliga vad borgarna sålt ut, har de nöjt sig med att höja skatterna för att täcka upp för vinsterna som inte längre kommer från den tidigare statliga verksamheten.

Jag ser inget enormt behov av att staten ska driva företag. Samtidigt är Sverige ett väldigt stort land till ytan och, som Fredrik Reinfeldt noterade, vårt land består till stora delar av skog. Därför kan det vara legitimt att staten bedriver postverksamhet, apotek och liknande tjänster så att hela landet kan leva. Vi har i stället nått en medelväg. Privata aktörer får driva verksamheter som konkurrerar med, och i flera fall byggts av, staten. Dessa väljer orter och platser med hög omsättning och sedan får staten täcka upp i glesbygden. Den gyllene medelvägen där folket blir de stora förlorarna.

2001 såldes Tumba pappersbruk till det amerikanska bolaget Crane. Crane Paper Company är den dominerande producenten av papper till amerikanska dollarsedlar. De sålde snabbt av delar av Tumba pappersbruks produktion till ett finskt bolag för att bara koncentrera sig på sedelpapper. I samband med försäljningen beslutades också att göra Tumba bruk till ett statligt byggnadsminne. Det innebär att den nya ägaren inte får göra allt för drastiska förändringar av byggnaden och dess omgivning.

Så varför inte ta tillfället i akt att låta låta Tumba pappersbruk bli ett museum över statens alla misslyckanden?


Nåväl, nu har
det gått några år och Crane har funderat över vad de har för nytta av pappersproduktion i lilla Sverige. I februari i år meddelade Crane stolt att de öppnat en fabrik för sedlar i Malta. Därifrån skulle de kunna producera sedlar som sedan levereras till centralbanker i hela världen. Vid fabrikens öppnande talade Maltas statsminister, Joseph Muscat, som förklarade att han ser att Malta kan få stor glädje av fabriken.

Nu i dagarna meddelade Crane sina anställda vid Tumba pappersbruk, Riksbanken och Botkyrka kommun att sedeltillverkningen i Sverige ska läggas ner till förmån för fabriken i Malta. Viss verksamhet ska finnas kvar, men det är nog mest en tidsfråga hur lång tid det tar innan det säljs vidare till riskkapitalister eller verksamheten läggs ner helt.

Därmed läggs världens äldsta sedelfabrik ner.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}