Jag hade fel eftersom jag inte tänkte färdigt

Hur kommer det sig att argumentet “en röst på ett litet parti är bortkastad” nu hörs från så många som röstade på Sverigedemokraterna när det var ett litet parti? Detta frågar sig Johnny Lindén i veckans krönika – svaret får vi också.

KRÖNIKA. Precis som Magnus Söderman har jag oftast rätt i mina förutsägelser. Men en sak hade jag fel om, jag trodde inte att sverigedemokrater skulle gå på argumentet om att det var bortkastat att rösta på ett nytt parti, de hade ju precis röstat in ett nytt parti i riksdagen! (Två mandatperioder är ju en väldigt kort period om man lyfter blicken lite.)

Förbluffad såg jag sedan hur detta var exakt vad horder av upprörda sverigedemokrater spred sina caps lock-budskap om. De hade alltså inte lärt sig något alls av sin egen historia.

När jag tänkte tanken till slut var det egentligen inte så konstigt. Det var bara jag själv som inte hade tänkt till punkt.

Sverigedemokraterna har just nu någonstans runt 20-25 procent av väljarbasen. Knappt en fjärdedel av dessa var med och röstade in partiet i riksdagen. Resten är en samling hjon och följare. En fårskock. Och det är deras bräkande vi hör på nätet. Med dessa förbannade versaler.

Gustav Kasselstrand är en av få svenska politiker jag skulle ge en – politisk – blank check. William Hahne har jag på sikt en kanske ännu högre förhoppning om. Ingrid Carlqvist kallade Kasselstrand för Sveriges Donald Trump. Jag säger att det är Hahne som kan bli den som spelar Trump-rollen. Han är inte politiker och han är den ofiltrerade av dem. Vi behöver några icke-politiker i ledarskiktet eftersom folk söker efter verkliga alternativ. Gustav Kasselstrand är en politiker, om än en väldigt duktig sådan. Hur som, de är ett perfekt radarpar och de har andra duktiga människor med sig.

Tillbaka till fårskocken. Hur får vi den att byta vidare till Alternativ för Sverige? Jag tror inte att det är så svårt, vi som är vana att ta täten får påverka vår omgivning, det är viktigt att partiet börjar synas i opinionsmätningarna, gör de det så kan allting hända.

Det är givetvis bättre att folk röstar på Sverigedemokraterna än på något av de gamla partierna. Men att få fram en utmanare som är genuint invandringskritisk och inte vänsterliberal är ett imperativ.

Det är givetvis bättre att folk röstar på Sverigedemokraterna än på något av de gamla partierna. Men att få fram en utmanare som är genuint invandringskritisk och inte vänsterliberal är ett imperativ. Och det kan inte vara svårt att få folk att lämna ett parti som pratar om öppen svenskhet, som definierar sig själva som ett antirasistiskt mittenparti och där en av de ledande företrädarna söker samarbete med Expo när han inte själv klarar av att hantera de utmanare som finns inom partiet? Räcker inte det så får vi påminna om att partiledningen bett om att få gå i Pridetåget och att partiledaren själv hänger på bögklubb.

Vilken nationalist står stolt upp och säger att “det, det är mitt parti det”?

Sedan bör Alternativ för Sverige givetvis kunna ta röster på annat håll också. De är Sveriges första borgerliga parti sedan Fredrik Reinfeldt tillsammans med Anders Borg och Per Schlingmann lanserade det nya ”arbetarpartiet” och vände all konservativ politik ryggen. Besvikna borgare borde tilltalas av Alternativ för Sverige likaväl som nationalister?

Okej, nog nu. Vi är inte AFS-megafoner. Men deras intåg ger en förskjutning av den politiska diskursen i rätt riktning och det är något vi bör understödja. Allt som leder till att folk pratar hemresor och återvandring i stället för invandring och generös flyktingpolitik är av godo. Vi kanske inte är framme där vi vill vara ännu, men nog har vi vänt skeppet? Nu ska vi bara få fart i maskin med!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}