Män kan också våldtas – och det händer

Den gamla myten om att män inte kan våldtas är på väg att spricka. Män våldtas av såväl män som kvinnor – och allt fler drabbas.

OPINION.  2004 skrev jag en artikel i Aftonbladet om en ung man som hade överfallits och våldtagits av fem tjejer. Den hånades och ifrågasattes på redaktionen, men jag upplevde ”Kristian” som helt ärlig och artikeln blev publicerad.

14 år senare verkar det som om sexuella övergrepp, sexuellt våld och våldtäkter av män äntligen kan diskuteras. I en artikel i Svenska Dagbladet berättar Charlotte C Petersson, forskare i socialt arbete vid Malmö universitet, om en studie hon gör om män som utsatts för allvarliga sexuella övergrepp eller sexuellt våld. Hon säger att det finns skäl att misstänkta att mörkertalet är stort.

I artikeln kan man läsa att antalet anmälningar där offret är en man stadigt ökar. Sedan 2007 har siffran ökat för varje år. 2016 anmäldes 137 fall av fullbordade våldtäkter där offren var män över 18 år – en rekordsiffra. Förövarna är både män och kvinnor.

Ledde till hånskratt

2004 ledde det till hånskratt att påstå att män kunde våldtas. När Kristian tog kontakt med mig och ville berätta hur han blivit överfallsvåldtagen av fem tjejer, gapskrattade mina chefer. Men de insåg att artikeln kunde leda till klick och därför fick jag göra den. Så här berättade Kristian för mig om den fest vid en sjö i Stockholmstrakten han var på.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu


 

Källa Svenska Dagbladet Aftonbladet
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!