Fiasko för påkostat BBC-drama om Troja

Publiken uppskattar inte att Akilles och Zeus blivit svarta

De senaste åren har det blivit en trend – historiska vita personer gestaltas av svarta skådespelare. Filmbolagen säger att de vill vara färgblinda, men allt fler anar att det handlar om att ta historien ifrån vita människor.

STORBRITANNIEN. I samarbete med Netflix satsade brittiska tv-bolaget BBC motsvarande 184 miljoner kronor på en ny storserie i åtta delar om Troja vid namn Troy: Fall of a City. Men när fjärde avsnittet sändes i lördags hade publiken halverats – från 3,2 miljoner tittare under första avsnittet till endast 1,6 miljoner. Det normala för program som sänds klockan 21 på lördagar är över 5 miljoner tittare.

Producenterna av dramat hade höga förhoppningar på serien om det trojanska kriget med odödliga, grekiska karaktärer som Odysseus, Agamemnon, prins Paris, den sköna Helena och Akilles med sin häl. Men producenterna bestämde sig för att låta flera av karaktärerna spelas av svarta skådespelare, exempelvis Akilles som i Homeros bok Illiaden beskrivs som blond.

David Farr som har skrivit manus till Troy förklarade beslutet för Variety:

– När man stiger in i den mytologiska världen får man omedelbart en underbar frihet. Jag förstår att för många människor, kanske främst i Grekland, finns en nationell idé om Akilles. Personligen menar jag att de får acceptera att vi letar efter denna myt och vi var fria att tillsätta rollerna som vi gjorde. Vi hävdar inte att Akilles verkligen var etiopier, det är bara ett casting-beslut. Den som kom och hade den rätta andan för rollen bestämde vi oss för att ta.

Uppskattas uppenbarligen inte

Thandie Newton

Men det verkar inte som om britterna gillar att se en etiopisk Akilles. Eller en svart Zeus för den delen.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. 

Skaffa Svegot Plus nu


Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!