Diplomatisk fotbollskris under uppsegling

Ryssland inleder snart sin uppgift som värd för årets största sporthändelse, VM i fotboll, och just nu står en diplomatisk kris mellan värdlandet och Storbritannien i full blom. Kommer krisen stanna vid diplomaternas bord eller riskerar den att sprida sig till fotbollsläktarna?

KRÖNIKA. I mitten av juni spelar hemmalaget Ryssland öppningsmatch i fotbolls-VM mot Saudiarabien. Risken är dock stor att mycket av mediernas och allmänt intresserade människors fokus inte kommer att ligg på de sportsliga prestationerna i den matchen. I stället är det troligt att mediernas kameror redan från dag ett kommer vara riktade mot de ställen där engelska och ryska fans huserar.

Just nu, i mitten av mars, pågår en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland, vilket inte någon konsument av någon som helst form av medier bör ha missat. En  ryskfödd, tidigare dubbelagent för MI6 blev allvarligt sjuk efter att han och hans dotter, som också drabbades, utsattes för ett nervgift i Salisbury, England i början av månaden. Fördömande fingrar pekades omedelbart åt öst vilket knappast är förvånande. “Rysshetsen” ligger ständigt under ytan i Västerlandet och visar sitt, ofta onyanserade, tryne så fort chansen att peka på Putin som ondskan själv dyker upp.

Storbritannien reagerade med att meddela att 23 ryska diplomater tvingas lämna London, och Moskva har nu uttryckt att de önskar svara med samma mynt. Men dessa, i diplomatiska kris-sammanhang ganska vanliga åtgärder, var inte de enda som kungjordes. Den brittiske utrikesministern Boris Johnson hotade med att England skulle bojkotta VM i fotboll. Detta hot drogs sedan tillbaka men ett sådant uttalande gjorde såklart krisen extra intressant för oss “sportnördar”. Johnsons uttalande påminde oss om OS 1980 och 1984 då Kalla kriget manifesterade sig i bojkotter från USA respektive Sovjetunionens sida.

De båda supporterskarorna hatar redan varandra

För är det något den redan infekterade konflikten mellan engelska och ryska fans (två supporterskaror som är kända för våldsamheter) inte behöver så är det en veritabel krigsstämning mellan de båda ländernas högsta beslutande organ. De båda grupperna hatar redan varandra genuint. Inte minst efter EM 2016 då ryska fans misshandlade en engelsman så allvarligt att han hamnade i koma.

Förutsättningarna för våld mellan engelska och ryska fans under stundande turnering var alltså inte de bästa redan före krisen och nu är de garanterat förvärrade.

Det är inte heller bara mellan fans det riskerar att bli mycket oroligt. Engelska fans har en lång historia av att bråka med polis vid större fotbollsturneringar, inte minst vid EM senast, och risken är stor att VM i Ryssland inte blir något undantag. Det är knappast en fryntlig Boris Batong som ställer upp på selfie och en vänskaplig vodkashot de brittiska supportrarna kommer möta. Snarare lär de få stifta bekantskap med Aleksej Automatkarbin som inte lägger en fingernagel emellan om engelsmännen börjar bete sig. Och det kommer de att göra. Få saker är så givna som urspårade engelsmän på ett VM i fotboll.

Låt oss hoppas att de engelska supportrar som far till Ryssland får åka hem i flygstolar och inte i kistor. För ett VM ska spelas och om knappt tre månader smäller det. Sällan har jag använt det uttrycket med lika stor önskan om att det inte ska vara bokstavligt som nu.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}