Etikett

Europa

Nationalism, chauvinism och geopolitik

Hur vi än ställer oss till vissa komplicerade historiska skeenden kan ingen förneka att nationalism i allmänhet och tysk nationalism i synnerhet har orsakat oss européer stora problem genom att urarta i chauvinism och imperialism.

Notre-Dame – ett uppvaknande?

Katedralen Notre-Dame har förstörts till stor del efter en brand. Låt oss se om händelsen kan skapa samma uppvaknande som fallet Dubrovnik och Mostar på 90-talet. Och på ett bättre sätt!

Afrikansk kardinal varnar Europa

Är det inte Dalai lama som förklarar att Europa tillhör européerna så är det en afrikansk kardinal som varnar att väst kommer att dö då vi tas över av andra kulturer. Det är värt att lyssna på dem.

CNN undersöker “antisemitismen” i Europa

En av 20 europeer känner inte till den så kallade förintelsen och en fjärdedel tycker att judar har för mycket inflytande inom affärs- och finansvärlden. En av fem anser att "antisemitism" är ett svar på judar eget beteende. Det visar en…

Äkta europeiska minoriteter

Känner du till ladinerna eller furlanerna? Kanske lemker eller goraner? Inte det nej. Du är inte ensam. Men de är alla europeiska minoritetsfolk med gamla anor på vår kontinent, vilka fick ny luft under den nationalistiska renässansen. Men…

Med Europa mot EU

Jag älskar Europa. När jag promenerar genom Forum Romanum eller tittar upp mot ögat i takets mitt på Pantheon känner jag mig som den lilla, lilla länken i en obruten kedja av historia som jag de facto utgör, skriver Johnny Lindén.
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}