Din inre resa och din personliga utveckling är avgörande inte bara för dig själv, utan för ditt bidrag till vårt gemensamma bästa. Att inta en stoisk hållning till livet kan lägga grunden för en sådan förbättring. Kristoffer Hugin skriver här om stoicismen, och varför vänstern skyr den som pesten.
I dessa tider är det lätt att bli svartpillrad som nationalist. Dåliga nyheter avlöser varandra dagligen i media. Det räcker att man går in på forumet Flashback och kikar då och då; nästan varje vecka startas en tråd om psykisk ohälsa, frustration och uppgivenhet till följd av det moderna samhället. Kommentarsfälten i grupper på Facebook och hos alternativmedier ser lika mörka ut. Det är tydligt att det krävs en förändring i förhållningssätt.
Dagens kultur i hela västvärlden är en offerkultur med marxistiska drag. Alla, utom vita män, är i varierande grad offer för just de vita männen. Är du ett offer så är det per automatik synd om dig och då har du den moraliska rätten att kräva saker av andra. Du ska givetvis aldrig behöva ändra på dig för inget är ditt fel och du duger som du är.
”Att ständigt gå runt och känna sig motarbetad eller förföljd på grund av verkligt eller inbillat förtryck tar givetvis ut sin rätt”
Offerkulturen odlar givetvis psykisk ohälsa hos befolkningen. Att ständigt gå runt och känna sig motarbetad eller förföljd på grund av verkligt eller inbillat förtryck tar givetvis ut sin rätt. Folk mår helt enkelt psykiskt sämre, dels för att de kanske växte upp med orealistiska förväntningar, dels för att de inte lärt sig hantera motgångar. Då är det givetvis lättare att skylla livets svårigheter på omgivningen för att slippa ta eget ansvar. Det är här stoicismen kommer in i bilden.
Stoicism
Stoicism är en filosofi och samtidigt en psykologisk manual för hur man bör se på sig själv och sin egen roll i relation till omgivningen. Den utgår ifrån att du innehar den största makten över ditt liv, nämligen hur du väljer att reagera på yttre händelser. Den absoluta grunden inom stoicismen är att identifiera följande aspekter av ditt liv:
- Saker du har fullständig kontroll över
- Åsikter, mål, värderingar, karaktär
- Saker du har lite kontroll över
- Impulser, önskningar, ogillande
- Saker du inte har någon kontroll över
- Dödsfall och sjukdom hos andra, politiken, vädret etc
Poängen med att göra denna uppdelning är att du på ett rationellt sätt ska kunna avgöra vad det är värt att lägga din fokus, energi och dina känslor på. Stoicismen är nämligen i grunden en rationell filosofi. Genom att fokusera på rätt saker i livet kan du göra dig själv mer tålig mot livets svårigheter. Dessutom fokuserar du din energi där den gör störst nytta.
Vissa saker har man inget inflytande över, så varför fastna i sorg eller elda upp sig av ilska över sådant du ändå inte kan påverka? Andra saker kan du faktiskt påverka, så varför ignorera detta och skylla på andra? Givetvis är livet komplext och det är sällan så enkelt att saker passar in klockrent i dessa olika kategorier, men det är åtminstone en bra utgångspunkt och ett bra mål att sträva mot.
”Inte helt förvånande skyr de vänsterblivna stoicismen”
Stoicismen säger inte att sorg är något som ska undvikas när en älskad går bort – men fastna inte i det förflutna. Acceptera, bearbeta och gå vidare i stället. Likadant med saker du kan påverka – acceptera, analysera, förbättra. Detta blir således en strävan mot perfektion utan att du för den sakens skull varken blir liggandes vid motgångar eller grämer dig för att du inte når målet.
Inte helt förvånande skyr de vänsterblivna stoicismen till en sådan grad att journalister har skrivit om hur farlig den är likt hur de skyr styrketräning. Starka och psykiskt välmående människor tenderar nämligen inte att se sig själva som offer, har högeråsikter och ställer saker och ting till rätta. Stoicismen är trots allt en filosofi som formulerades av de gamla grekerna såsom Epiktetos och Seneca samt Marcus Aurelius av Rom. Den förstnämnda var en slav, den sistnämnda en kejsare. Det visar att stoicismen kan vara till godo för alla oavsett position i samhället. Dessutom ger stoicismen uttryck för en kärna av den europeiska mentaliteten.
Tacksamhet
En annan aspekt av psyket som ger både välbefinnande och styrka är, trots att det låter klyschigt, att känna tacksamhet. Tacksamhet inför vad man har i kontrast till önskningar av det man inte har. Det är så enkelt så det låter banalt, men både människor som gått i terapi så väl som modern forskning har visat dess relevans. Som med det mesta annat har detta en evolutionär grund som har hjälpt oss utveckla och behålla sociala band till varandra.
I det moderna samhället uppmanas vi att hela tiden sträva efter nya mål av materiell art; nästa mobiltelefon, nästa karriärsteg eller nästa pryl som sägs göra oss lyckliga. Till och med nästa partner. Ändå vet de flesta att lycka mer är kopplat till bestående sociala relationer än till ting.
” Varje nytt steg av strävan innebär en uppoffring, oftast i form av din tid.”
Är man tacksam över vad man har så är det lättare att skifta fokus till mer djupa, eviga värden såsom familj och sociala band. Visst bör vi sträva efter prestation och att uppnå mål, men inom rimliga gränser och mål som faktiskt betyder något. Varje nytt steg av strävan innebär en uppoffring, oftast i form av din tid. Kommer du på din dödsbädd önska att du jobbat mer eller att du borde spenderat mer tid med din familj?
Att hantera livets svårigheter
Sammanfattningsvis så är det inte konstigt att stoicismen utvecklades som en metod att hantera livets svårigheter. Detta är något som många i modern tid har glömt bort. Framförallt dagens unga saknar den resiliens som utmärker en stark människa vilket ligger till grund för psykisk ohälsa. Det är ingen slump att kognitiv beteendeterapi har starka samband med stoicismen, men i brist på en naturlig resiliens krävs terapi och tyvärr ofta även lyckopiller. Bara för att kunna hantera det som kallas livet.
Att vara tacksam för det man har kan även det bidra till en ödmjukhet inför livet och till en positiv hälsa, både fysisk och psykisk. Statusjakt, avundsjuka och fokus på materiella ting i stället för tacksamhet, nära sociala relationer och intimitet leder åt andra hållet och försvagar oss.
Vill du se ett samhälle byggt av starka individer i framtiden, börja då med dig själv och din egen inställning till livet och dess utmaningar. Självinsikt är här A och O, så vänd din blick inåt. Kropp och själ går hand i hand så träna både dina muskler och din hjärna och visa genom handling vägen mot framtiden.
Bra skrivet, Kristoffer. Modern Stoicism som länkas i artikeln arrangerar årligen online-kursen Stoic Week. Varje dag under en vecka utför man ett antal kortare reflektioner i sann Stoisk anda. Det går utmärkt att köra kursen på egen hand, man behöver inte vänta på nästa kursvända. Ladda bara hem materialet som består av en pdf och en serie ljudfiler. 2016 års handbok och tillhörande ljudfiler hittar ni här:
https://modernstoicism.com/wp-content/uploads/2016/10/Stoic-Week-2016-Handbook-Stoicism-Today.pdf
https://modernstoicism.com/audio-downloads/
2018 års material finns också tillgängligt men kräver registrering. https://learn.modernstoicism.com/p/stoic-week-archived
Tack!
Ibland så fantiserar jag om den stora katastrofen!? Jo, när skiten kastas med full kraft rakt in i tuttesnuttarnas fläkt. Ja, när folk kommer att inse att det där med att det var lång kö på systembolaget, bussen var 10 minuter sen och att fan vad snuset har blivit dyrt, kommer att vara något att längta tillbaka till. I ragnarök finns inget bedövningsmedel, ingen kollektivtrafik och det enda du kan köra upp under läppen är en näve med aska. Nä, känn efter i lilltån Svensson, kanske finns det en droppe vikingablod kvar där från dina förfäder!? Låt denna lilla droppe växa och sprida sig till hela din uppenbarelse! Att vara stoisk kräver träning. Börja med att tåla det lilla, öka gradvis och snart kommer du att segla på drakskeppet över världens hav. Lämna din bekvämlighet, ära dina förfäder och ge fingret åt pk-maffian!
Jag återupprepar en tidigare kommentar:
” Ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.”
Bra skrivet! Jag ser stoicismen som den bästa antidoten mot svarta piller. Det finns mycket att bli deprimerad över i dagens samhälle. Ser man sig som ett offer är det lätt att bli passiv. Passiviteten gör en bara mer deprimerad, vilket många löser med höga doser bröd och skådespel. Men man har alltid och kommer alltid ha kontroll över sin attityd; man kan alltid välja att se glaset som halvfullt i ställer för halvtomt.