Nu är jag trött på att höra ordet ”boomer”, vad jag har förstått så är det ett mycket nedsättande epitet mot en del av oss som är födda på 50-och 60-talet, ” boomers” är vi som föddes av föräldrar som såg dagens ljus på 30- och 40-talet. En del av den yngre generationen skyller Sveriges miserabla tillstånd på någon annan, eller på några andra, eller helt ogenerat på hela årgångar av svenskar.
Vi i ”boomergenerationen” förstår ingenting, vi kan inte se politiken och världsskeenden klart, vi faller för plattityder och rapar floskler som vi villigt som fåntrattar låter stoppas ner i halsen på oss. Vi hänger inte med i ”säkert” internetanvändande, kryptovalutor, vita, svarta, eller röda piller. Vi är trögheten exemplifierad. Vi är som clownen på cirkus, antingen gapskrattar man åt honom, eller får rysningar och äckelkänslor av.
Och så håller det på, de som är yngre än oss i ”boomer-generationen” tittar bakåt och ser dom där andra. De där äldre, de i deras egen föräldrageneration som enligt ”80-talist förståsigpåare” inte tänkte på kommande generationer utan endast plikttrogna gick till sina arbeten dag in och dag ut allt medan ”boomerserna” lät det politiska spelet med ondsinta visioner försnilla kommande generationers pensioner, samt gav bort deras framtid.
[…] Vi reder ut boomerfrågan med Eva-Marie Olsson efter hennes artikel på Svegot. […]
Mycket bra skrivet, Eva-Marie!
Det är precis som du säger; varje generation lever utifrån sin tid och att slå in en kil mellan generationer, vilket ofta görs här i poden, är inte konstruktivt. Att snudd på demonisera och lasta frustration på människor som råkat födas under vissa årtionden leder bara till splittring. Ingen sitter med kristallkulan, varken framåt eller bakåt i tiden.
Kritik och analys är en sak – maniskt skuldbeläggande är något annat.
Tack Eva-Marie! Jag håller helt med dig och tror att varje generation gjort så gott de förmådde utifrån den tidens ideal och samhällsklass. Olika visst, i backspegeln inte alltid bra, visst. Det vore himla enkelt att leva om man kunde se in i framtiden eller vrida klockan tillbaka och ändra somligt man gjort eller inte gjort. Det vi sk. ”boomers” gör fel nu är väl att många tyvärr är cementerade i det politiska ställningstagande man gjorde i yngre dagar utan att följa med i att partiernas politik inte är densamma som på 50, 60, 70 – talet. Att jag går så långt tillbaka som 50-talet är för att många ”boomers” röstar på det val som deras föräldrar gjorde. Att kränka oss som, kanske trots tidigare felbeslut, utvecklar oss och följer med med öppet sinne för nya infallsvinklar och åskådningar genom generaliseringar om att vi är en homogen skock – det är vi inte, lika lite som alla yngre, kvinnor, män eller vad man nu väljer för grupp, är det, är en trist inställning. Jag är född -61 och tycker också att det är ”surt” med vänner och bekanta som är fast i det som varit och inte ens vill lyssna… Läs mer »
Jag har aldrig gett mycket för skuldbeläggande. Men faktum är att boomrarna föll för sin egen egoism. Därför får de inga barnbarn. De blev vidriga feminister och fördärvade sina barn. Inte ens 2019 har jag hört en enda boomertant erkänna minsta brist i det feministiska narrativet, öga mot öga. Det finns ingen självrannsakan och all kritik rinner av. Jag föddes före internet men insåg som litet barn socialismens degenererande effekter samtigt som 40-50% av vuxenvärlden röstade på såsseslisket. Än idag ekar tydligt sången ”jag bär inget ansvar”. Det vi har gemensamt är tydligen missnöjet över tillvaron. Men vi la naturligt nog inte grunden för boomerns liv och de la onaturligt nog inte grunden för våra. Varför tror boomern att deras feministdöttrar ska ge dem barnbarn? Vi stod där, övergivna på dagis medan mammorna minsann skulle bevisa att de inte behövde män, att man inte ska lita på män och att skilsmässan ligger i byrån och väntar om han säger pip och att kvinnor är lika bra som män(!). Men det är lättare att lura någon än att få den att inse att den blivit lurad. Ateismens konsekvenser (uppenbara för mig som litet barn) är idag synliga. Erkänn synderna och gör… Läs mer »
Du resonerar precis på det vis som jag reagerar mot. ”Alla” i en viss generation är likadana och har levt likadana liv. Du skapar en nidbild av hur man tänkte på vår tid. Som om vi inte skulle varit angelägna om att skapa en bra framtid för våra barn, och som om vi inte jobbat hårt för det!
Även på vår tid resonerade människor olika, och väldigt få var radikalfeministiska på det sätt du framställer det som. Det har snarare kommit senare.
Många av oss boomers har levt efter gammaldags begrepp om hederlighet, arbetsamhet, lojalitet. Det är nu som den stora upplösningen av normerna har kommit. Det är också stora grupper av yngre generationer som står för denna normupplösning.
Jag frågar mig vad detta förakt mot tidigare generationer ska åstadkomma. Ni, som grupp, kanske kan åstadkomma något bättre än vad vi, som grupp, gjorde. Jättebra, jag hoppas det och hejar på er!
Argumenterade du mot all galenskap i din sociala krets?
Hej Kinapuff, Jag såg saker och ting ganska annorlunda då jämfört med nu. Det jag föreställde mig var att vi kämpade för frihet och rättvisa och att det var ett sådant samhälle vi skulle lämna över till våra efterkommande.
Även då, och i mina kretsar, kunde jag ge uttryck för kontroversiella åsikter (angående Sovjet & Cuba, angående föräldraskap och könsroller, angående kultur & livsstil. Inte blev man populär på det. Lika lite som man blir populär nån annanstans, som avvikare från den rätta tron..
Själv tycker jag att man måste vara förstående inför både andras misstag och sina egna, åtminstone så länge det finns en uppriktig vilja till bättring. Mänsklig utveckling av består till stor del av trial and error.
Äntligen lite motsnack ! Har också suttit och lyssnat på dessa perfekta högdjur ett tag 😁. Det är klart man skall ha kritik när man fjort fel och man måste vara självkritisk och man gör massor med misstag genom sitt liv, inget snack om detta. Jag tycker till och med att vi skulle kunna ha ett runda bord samtal med en del av dom högljudda i våran förenings lokal, vore intressant att brynja dom lite. En del har dom rätt i självklart. Men tycker nog att lite hybris har drabbat en del av dom. Detta eventuella samtal kan nog vara en viktig del i en läkning mellan generationerna och det är ju ändå så att dessa perfekta ynglingar kanske måste dras med en del av oss i 30 år till, och kanske till och med skulle vilja ha lite stöd på olika sätt och då kan ju aningen ödmjukhet vara på sin plats från båda håll.
Tack för ordet och glöm inte att bara tillsammans kan vi knäcka odjuret 🤔.
Nordvakt
Håller med dig, Nordvakt, om att en diskussion kunde vara bra för att rensa luften.
Egentligen borde det inte vara en viktig fråga, detta om olika generationer. Vi har sannerligen annat att ta itu med. Men då måste även äldre känna att man ingår i detta vi.
Tack Eva-Marie, för en välbehövlig och välformulerad bredsida mot det slentrianmässiga och hätska hatet mot boomers!
Visst finns det kritik som många av oss bör ta till oss. Vi var lydiga och lättledda, vi deltog i fördömelsen av de tidiga politiskt inkorrekta, vi vägrade halsstarrigt att släppa våra socialistiska utopier. Vårt handlande har lett till många av dagens problem.
Men det boomershat man möter på bl a twitter och i nationalustiska poddar har spårat ur. Det riktar sig mot påstådda egenskaper som att boomers är jobbiga flygpassagerare (!), har dålig motorik (!),
är otekniska (!) med mera. Personer som vanligtvis har gott omdöme kan sitta i en podd och fnissa åt boomersklockan, som tydligen räknar ner i vilken takt vi äldre dör av och tills man slutligen slipper oss.
Föga ärorikt, skulle jag kalla det beteendet.
Vi är barn av vår tid, såsom även ni andra är. Det finns orsaker till allt vi gjort och gör, helt mänskliga och förståeliga. Mobbing är inte konstruktivt.
Det har varit intressant och roligt att lyssna på poddkritiken mot ”boomers”, levererad med glimten i ögat och målad ”med den stora penseln”. Men det gäller också att gå vidare och fokusera på det som förenar olika generationer, inte på det som skiljer.
Född 1957 av föräldrar födda i 1920-talets början, har jag en uppväxt som radikalt avviker från en 80-talists uppväxt i stockholmsförort. Jag hann avsluta gymnasiet 1977 (i sömnig småstad) utan att på något vis känna av senare tiders massinvandring. Information om omvärlden inhämtades naturligtvis genom systemmedia i alla dess former. Universitetsstudier i mogen ålder (1985 – 1991) kunde genomföras utan att drabbas av kursinnehåll tillrättalagt för att tillfredsställa hbtq-are, feminister eller massinvandringsförespråkare. Inlämningsuppgifter inför seminarier skrevs på skrivmaskin!
Tiderna var alltså annorlunda. Vi vet nu hur det blev. Vi var många, väldigt många, som inte hade putsat kristallkulan. Men en del av oss försöker i alla fall ta ansvar när vår livssituation möjliggör det. Och till dem som tar väldigt mycket ansvar, och har så gjort under årtionden – tack ska ni ha!
Vi som växte upp före Internet missade hur politiken utvecklade sig och kunde därför inte göra något åt det i tid eftersom vi inget visste då.
Det fanns radio och TV men där kunde man inte informera sig om det här.
Dagstidningar fanns förstås, men om det framgick där vet jag inte.
Dagens unga som skäller på boomers förstår knappast att vi levde våra liv förr utan att veta vad politikerna sysslade med.
Vi var inte alls så upplysta då som man är idag med Internet.
Det är en otrolig skillnad mot idag.
Internet kom igång lite försiktigt i mitten på 90-talet.
Själv är jag född 1954.
Ni som är unga får noga se till att ni och era anhöriga och vänner röstar på rätt partier.
Tack.