Socialdemokraterna vill avskaffa föreningsfriheten

I ett pressmeddelande som publicerades under gårdagen meddelar Socialdemokraterna att man vill “förbjuda rasistiska organisationer”.

Socialdemokraterna skriver i pressmeddelandet att regeringen kommer tillsätta en kommitté som “ska överväga om det bör införas ett förbud och särskilda straff för de som deltar i en rasistisk organisation, samt hur ett förbud mot rasistiska organisationer kan se ut.”

Det handlar alltså inte om att förbjuda handlingar, så som våld eller hot, utan om att förbjuda åsikter. Man skriver bland annat att “rasistiska organisationer bidrar till att sprida rasism på ett organiserat vis och skapar otrygghet för många”.

Vad som är rasism blir upp till makten, det vill säga Socialdemokraterna och deras regeringspartners, att avgöra. Vi vet att man under lång tid kallat Sverigedemokraterna för ett “rasistiskt parti”, även om det inte är speciellt troligt att det nu urvattnade och ofarliga Sverigedemokraterna skulle bli förbjudna.

Vi får avvakta utredningen, men med största sannolikhet kommer det behövas ingrepp i grundlagen och föreningsfriheten för att kunna genomföra en sådan lagstiftning.

— Nazismen är ingen åsikt, det är ett brott mot mänskligheten. Men nazistiska och andra högerextrema organisationers aktivitet har ökat på senare år och därför måste vi vidta skarpare åtgärder, säger Morgan Johansson (s), justitieminister.

Läs också

Det fria Sverige: Hot om organisationsförbud tecken på desperat regim

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}