Vi är svenskar

Bild: Målning av Jenny Nyström.

Begreppet “etniska svenskar” är något vi bör akta oss för, då det är att retirera. Vi är svenskar, inget annat.

I samtal och intervjuer med maktmediajournalister fastnar vi ofta vid en typ av begreppsförvirring. Jag talar om svenskar och ickesvenskar och de blir helt ställda, eller låtsas åtminstone bli det, för de kan inte för sina liv förstå vad jag menar med svenskar.

Inte bara brukar de invända med ett “vem är svensk?”, utan de brukar bli smått irriterad när jag konstant fortsätter tala om svenskar, på det mest självklara sätt – eftersom det i minst 99 procent av fallen är självklart vem som är svensk och vem som inte är det.

“Du menar etniska svenskar” kanske de klämmer ur sig efter ett tag. Men jag har sedan länge försökt undvika den termen, och jag brukar förklara för dem varför. Inte blir de klokare, men sanningen är den att ord är makt och jag anser inte att vi ska tvingas omdefiniera oss eller låta andra stjäla vår identitet.

Vi är svenskar. Sverige är svenskarnas rike (rent etymologiskt svearnas rike, sedan dess har Sverige expanderat och svenskarna innefattar nu fler ätter än svearna). Med tiden har andra folk, en del från främmande kontinenter, bosatt sig i svenskarnas rike.

En del av dem har blivit svenska medborgare. Men de har inte, och kan inte, bli svenskar.

Det är här vi måste dra linjen. Svenskarna är ett folk, en biokulturell verklighet, men numer finns också andra folk som är medborgare i det rike som en gång var vårt.

Varje gång man går med på att kalla oss “etniska svenskar” ger man bort en del av vår identitet, den som svenskar, genom att hävda att det finns svenskar som inte är “etniska svenskar”.

Det kan verka som hårklyverier, men det är en viktig punkt att inte backa på. Vänd istället på det och kräv att den du talar med, om de inte talar om svenskar istället använder begreppet “svenska medborgare” eller “boende i Sverige”.

Hos svenskarna finns en fantastisk mångfald med allt från skåningar till jämtar, till dalkarlar och smålänningar. Men vi har format en gemensam identitet i det svenska som inte ersätter det regionala eller lokala, utan kompletterar det. Vi är grannboende ätter som gått samman, som stridit tillsammans, som lidit tillsammans, som segrat tillsammans.

Vi är svenskarna. Låt ingen ta ifrån oss det.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}