Till och med polisen har gett upp – ordningsvakter får ta över

Foto: Special Operations Executive (CC).

Någon lösning på poliskrisen verkar inte vara i antågande trots fagra ord och löften från de med ansvaret för att resurserna fördelas som de ska. Precis som med ”upprustningen” av Försvarsmakten kommer det för sent och är inte tillräckligt. Det tar tid att bygga ut kapaciteten i en organisation som polisen, något som kommer märkes tydligt under många år framöver.

Polisens Nationella operativa avdelning (förkortat Noa som du hört nämnas på nyheterna med jämna mellanrum) har levererat en intern promemoria som förutspår att myndigheten inte kommer ha många poliser i yttre tjänst framöver; man går så långt och kallar dem för ”den mest knappa resursen” till råga på allt. Och av de man kommer ha kommer över hälften av dem max ha sex års erfarenhet år 2024. Men frukta inte, de kommer i alla fall ha examen från Södertörns högskola och de kommer vara genuscertifierade.

Det är ytterst problematiskt att förfoga över så knappa resurser som polisen räknar med, men vad ska de göra? Som kollektiv hade de i och för sig kunna råka ut för en ”blue flu” eller på andra sätt sagt emot när de förvandlas till ett vanskapt politiskt korrekt garde i vänsterliberalismens tjänst. Det gjorde de inte (av de där gamla vanliga skälen kan tilläggas) och de flesta som är gamla i gemet håller käft de få år de har kvar, så att inte pensionen riskeras.

Tack för inget, helt enkelt.

Hur ska man krångla sig ur denna situation då? Lösningen har varit på gång länge och den stavas ordningsvakter. Eftersom man kommer sakna poliser för yttre tjänst måste myndigheten prioritera. Vad är då bättre än att lägga ut upprätthållandet av ordningen på entreprenad till … lägstbjudande måste det bli. Många av oss har förvisso noterat att detta redan verkar vara praxis. När såg du sist en patrullerande polis (nej, inte en gäng av dem som gick och spände sig med överlägsen min, utan sådana där som signalerar ”kom fram, vi är här för din skull”)? Det är ordningsvakter vi ser överallt och polisen dyker efter ett tag när något hänt (eller händer).

Förutom ordningsvakter funderar Noa om det inte är dags att hyra in civila utredare (antagligen poliser som tröttnat, gått till privata sektorn och som då får återkomma med bättre lön). Vem vet, kanske slutar det med att polisen i Sverige bara är chefer, samordnare och Nationella insatsstyrkan (som sväller och får lite mer att göra)?

Varför inte skapa en överordnad nivå till ordningsvakt – och ge den ett häftigt namn – som har rätt att ingripa nästan som en fullfjädrat polis, men inte riktigt (minus skjutvapen kanske, men plus elpistol och pepparsprej). Kanske skulle de kunna skickas in och ta hand om upplopp (eller det kanske blir NIs jobb) och ta över trafikpolisens uppgifter. De kunde också köra fylltrattar mellan tunnelbanan och arresterna (idag kan ju väntetiderna vara väldigt långa vet vi som tittat på Tunnelbanan).

Har du rent mjöl i påsen och vet vad du gör så är tiden inne att starta upp ett bevakningsföretag. Även om profetian ovan inte går i uppfyllelse så kan vi vara säkra på att bevakningsbranschen kommer att kunna tälja guld framöver. Polisen håller på att dra sig tillbaka och såväl företag som kommuner och mer besuttna privatpersoner kommer att skrika efter privata initiativ.

Övriga medborgare får klara sig mer eller mindre själva, speciellt om de bor på landsbygden. Men det är inget som ett mannaförbund inte kan ordna.

Det som är tydligt är att polisen ”givit upp” och försöker hitta nya alternativ. Morgan Johansson borde läsa Noas promemoria och skämmas ögonen ur sig. Men det gör han inte. Han är ju politiker. Hur det kommer sluta med polisens behov av ordningsvakter och hur illa det kommer vara 2024 får vi se då. Att det kommer vara värre än nu får vi nog räkna med … det kommer ju trots allt vara 2024 då.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}