En hälsning i midsommartid

Dagen med den svenskaste av svenska högtider har kommit och vi vill ta tillfället i akt och önska er en trevlig dag.

Så kom den äntligen, dagen som är oss så kär – midsommar. Kanske är det mitt svenska lynne, men jag kommer alltid att tänka på några rader ur psalmen Härlig är jorden på denna dag:

Tidevarv komma,
tidevarv försvinna,
släkten följa släktens gång.

Midsommar är, jämte julen, en av de starkaste och mest livskraftiga festdagar vi har i Sverige. Och det märks överallt i vårt avlånga land. Från norr till söder och öst till väst majas stängerna och blomkransar binds. Borden dukas och vi tröttnar aldrig på sillen och färskpotatisen. Om julen är barnens högtid så är midsommar kanske mer de äldres. För när de små tröttat ut sig och ramlat i säng sitter de vuxna kvar, gärna in på småtimmarna och helst utomhus om vädre tillåter. I den bästa av världar har rusdryckerna serverats med måtta och stämningen är god. Här kan generationerna mötas, även om de yngre – sådana som kallas ungdomar – gärna vill få en stund för sig själva förr eller senare.

I den bästa av världar sitter gubben och gumman med händerna samman och blickar ut över nejden medan musiken från spelmannslaget hörs över nejden.

I den bästa av världar stökar mor och far undan efter festen och sjunker utmattade ned på altanen när allt äntligen blivit lugnt.

I den bästa av världar smyger de kärlekskranka unga iväg upp mot höskullen.

I den bästa världar drömmer flickan om sin framtida make.

I den bästa av världar…

Vi på redaktionen och alla våra medarbetare vill önska er en glad midsommar … en midsommar i den bästa av världar.

Så stäng av datorn nu, koppla ner och koppla bort!

Magnus Söderman

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}