Vem är stolt över Sverige?

Är världen upp och ned? Somalier är stoltast över att vara svenska. Stolthet över Sverige är en inkluderande attityd. Man behöver inte ha svensk etnisk bakgrund för att vara verkligt svensk. Vad är det för konstiga åsikter? Värderingsinstitut och dagstidningar försöker mångla ut sådana attityder som det normala och självklara.

Svenska Dagbladets nationaldagsartikel (”De är stoltast i Sverige”) slår ett slag för mångkulturen och ett dråpslag för svenskheten. Tidningen hänvisar till World Values Survey, Pew research center, SOM-institutet och Demoskop samt intervjuar riksdagens förste talman Andreas Norlén, som också är ordförande i Stiftelsen Sveriges Nationaldag.

Med undersökningarnas hjälp, talmannens åsikt och ett misstänkt upplägg i artikeln får man intrycket av att invandrare överglänser svenskarna i svensk nationell stolthet, att svensk nationell stolthet inte har någon etnisk-nationell betydelse, att nästan ingen svensk är nationalist, att etniska svenskar knappt bryr sig om sin nationaldag och att egentligen vem som helst kan vara stolt svensk.

Hur fullständigt urvattnat det blir framgår av Norléns svar på frågan hur han ser på begreppet nationalism:

”Jag tycker att det finns skäl att vara stolt /…/ för /…/ demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstaten samt den gemenskap som vi har i Sverige, men därmed inte sagt att Sverige är bättre än något annat land i en objektiv mening /…/ en stolthet – som inte exkluderar utan inkluderar – över det fina som vi har tillsammans i Sverige.”

Modern politik, den nya ”gemenskapen”, att Sverige absolut inte får räknas som bättre än andra länder samt en inkluderande stolthet – så lyder hans räddhågsna, ytterst politiskt korrekta svar, om jag har tolkat honom rätt.

Min egen känsla av Sverige går till min barndoms glädje, till folks känsla av rättvisa och tålamod, det svenska språket, upplevelser av hur knäppt saker fungerar i andra länder, bilder från festliga tillfällen (allt från studentfirande, valborg och idrottstävlingar), minnen av underbar humor som andra människor sällan förstår, blonda barn som går på en grusväg på väg mot badet m.m. Äktsvenska känslor som är svåra att sätta ord på men har det gemensamt att alla i situationerna var svenskar, t.o.m. de adopterade från Bortre Asien eller dem med polskt och grekiskt blod i hög grad! Men inget i situationerna var mångkulturellt. Och grekerna var trots allt stoltare över sin grekiska tillhörighet än sin svenska! Det är långt från Norléns kvasinationalistiska självbild och den bild SvD förmedlar.

Enligt World Values Survey, som mätt värderingar i 40 års tid, är utomeuropeiska invandrare, framför allt somalier och afghaner, stoltare över Sverige än befolkningen i stort. Dessutom känner de sig mest hemma i Sverige. Och trygga eftersom de litar på polis och myndigheter! Och de firar nationaldagen i större omfattning, enligt en SOM-undersökning. Är det den gruppen som sticker ut, enligt SvD-artikelns förrädiska rubrik? Eller är det personerna som har högst förtroende för kungahuset, vilka sägs fira nationaldagen allra mest? Men de får bara en rad i artikeln? Medan en tredjedel ägnas åt de stolta somalierna.

Personer långt ut till höger på den politiska skalan sägs också fira nationaldagen mer än andra. Men även den gruppen får bara en rad. Enligt en Pew research center-undersökning är 51 procent i Sverige stolta över att vara just svenskar, ett högt tal bland de länder som undersökts. Men den uppfattningen nyanseras aldrig i artikeln utan läggs i ett sammanhang där det nationella nedvärderas. Viktigast för det verkligt svenska är att följa lagar och regler, och det är oviktigt att kalla sig nationalist, påstår artikeln att svenskar menar. Man glömmer att få invandrare skulle kalla sig verkligt svenska. Man tänker sig förstås att lagar och regler är något tekniskt, oavsett kultur och etnicitet. Och vadå kalla sig nationalist? Det vågar ju ingen etnisk svensk göra idag efter många års propaganda.

Artikeln slår fast att det minsann finns 26 riksdagsledamöter som kallar sig nationalister, alla från SD. Ajabaja! Bara var femte tycker visst att svensk etnicitet krävs för att vara verkligt svensk, och enbart var fjärde tycker att svensk kultur är överlägsen andra. Det är klart när propagandan är som SvD:s artikel och undersökningarna inte har teknikerna att ta reda på hur svenskar egentligen tycker.

Som italienarna, vilka till 75 procent tycker att man måste vara av italiensk börd för att vara verkligt italiensk”. Eller norrmännen, som mest av alla européer tycker att just deras kultur är främst! Sådana folk har inte blivit hjärntvättade sönder och samman. Dags att lära sig av dem!

P.S. Stiftelsen Sveriges Nationaldag är precis som väntat. “Vi alla – Alla vi”, heter det på förstasidan, och all “stolthet” handlar om politiska saker. Då lägger jag en pizza och går ut, sjunger Magnus Uggla.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}