Nationaldagsfirande och flaggstångsinvigning i Svenskarnas hus

För första gången på många år kunde fria svenskar samlas på sin egen mark, i sitt eget hus och fira nationaldagen tillsammans. Och för att göra händelsen ännu mer speciell så invigdes också huset flaggstång. Det blev en dag att minnas.

Närmare 150 svenskar samlades i Älgarås den 6 juni för att tillsammans lägga grunden för ett nationaldagsfirande värt namnet. Vädergudarna stod på de fria svenskarnas sida och lät solen skina över flaggan när den hissades. Men de lät den också fläkta tillräckligt för att man lätt kunde bränna sig om man inte aktade sig. Huset i sig välkomnade oss genom att hålla en – under omständigheterna – acceptabel temperatur.

Att det skulle komma 150 personer till firandet var inget någon hade räknat med, men intresset var så stort att föreningen fick stänga biljettförsäljningen eftersom maxkapaciteten för dagen fylldes snabbt. Tack och lov står huset där det står och snart nog är det dags för nya evenemang. Så den som inte kunde vara med denna gång behöver inte vänta länge.

Ledorden för firandet var okonstlat men respektfullt. Nationaldagen ska firas, med allvar inför det som firas och det gick alldeles utomordentligt bra att kombinera detta med fest. Framförallt berodde detta på deltagarna, vilka är de som i slutänden gör föreningens evenemang till vad de blir.

Särskilt ska dock uppmärksammas de händer som låg bakom tårtorna som serverades, samt de duktiga sångfåglarna och musikern som såg till så att stämningsfulla toner ekade över nejden. Musik – rätt musik – framförd med inlevelse och vördnad för stundens allvar gör så att upplevelsen höjs några pinnhål. Sist men inte minst, hatten av för de deltagare som dagen till ära bar sina folkdräkter. Sådant vill vi se mer av.

Dagen började med tårta till de församlade, och ja, jordgubbstårta så klart. Beroende på kunde man sitta inne eller ute, men oavsett vad man valde så fanns det folk att samtala med. Timmen från starten tills det var dags att samlas kring flaggstången gick fort.

Föreningens ordförande, Dan Eriksson, höll ett anförande som uppfyllde kravet på folkbildning under ett nationaldagsfirande. Att citera Gustav Vasas avskedsbrev till svenskarna och sedan avsluta med Svensk strävan gav de församlade en bra inramning. Därefter hissades flaggan i topp och flaggstången invigdes därmed. Medan flaggan sakta hissades och rycktes med av vinden stämde en skön stämma upp och nationalsången hjälpte till att lyfta flaggan till höjden.

Med det klart tog musikframträdanden vid och var och en fick göra vad de ville tills de fick nog. För barnen fanns en hoppborg redo och den användes flitigt, till såväl barn som föräldrars stora glädje. Från de lite större barnen inkom önskemål om studsmatta, vilket inte borde vara någon svår sak att lösa. Att hålla barnen glada och nöjda är det viktigaste av allt.

Den nylagda gräsmattan vid Svenskarnas hus inbjöd till både lek och avslappning. Filtar breddes ut och Kubb plockades fram (samt Krocket, hästskor och annat). Denna gång var det inte bara huset som fylldes med liv och glädje, också tomten runt om.

Mat och dryck är centralt för varje fest och det hade man tagit fasta på. Rejäla korvar med tillbehör och varierande dryck för stora och små fanns och kön ringlade lång när grillen tändes.

Som vanligt när fria svenskar i Det fria Sverige träffas är åldersspannet stort och det gör sitt för stämningen. Framåt sextiden på kvällen avrundades tillställning och var och en tog sig vidare till sitt. Nu är det bara ett år kvar till nästa gång. Väl mött då.

Vill du veta mer om Det fria Sverige och Svenskarnas hus. Besök föreningens hemsida här.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}