Nu skjuts det inte bara i storstäderna

Tidigare har gängskjutningarna framförallt varit koncentrerade till storstäderna och deras förorter. Men det gäller inte längre då allt fler sker på mindre orter.

Hittills i år har det ägt rum 100 skjutningar i Sverige och 20 personer har dött. Framförallt är det Stockholm som drabbats. Polisen ser dock hur gängens konflikter sprider sig utanför storstäderna.

De kriminella gängen har skapat nya nätverk som går över regiongränserna. Från Stockholm går kontakterna till Eskilstuna, Örebro och Västerås med flera orter. Liknande mönster syns i Malmö och Göteborg. Därmed påverkas större områden när konflikter bryter ut.

En annan orsak, som man talar tyst om, är effekten av kravet på “flykting”-mottagande som regeringen drev igenom under den stora krisen som var. Den gamla sanningen, att det är “ett storstadsproblem” ändrades och varje kommun i Sverige drabbades. Kriminella gäng rekryterar gärna bland så kallade “nyanlända” vilket kan antagas spela in på förändringen i skjutningarnas geografi.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}