Listan över “utsatta” områden presenterad

Bostadshus i Storvreten. Lägenhetsmålning i bakgrunden. Foto: Jssfrk (CC). Bilden är beskuren.

Polisen har tre olika benämningar för områden med olika problem. Kategoriseringen görs för att man enklare ska kunna fördela sina resurser. Förutom “utsatt” område finns “riskområde” och “särskilt utsatt område”.

När polisen idag presenterade sin lista över utsatta områden så säger man sig se “positiva tendenser”. Nu finns det 60 områden i Sverige som betecknas som utsatta. Tidigare var det 61 stycken. Men medan två områden fått lämna listan så har ett nytt område tillkommit: Storvreten i Tumba utanför Stockholm.

Hur positivt det är egentligen är ju en definitionsfråga. Det var ju inte så länge sedan som det i princip inte fanns några områden i Sverige som skulle ha kvalat in på listan, om ett försvinner i dag så känns det ganska futtigt. Tittar vi på en fyraårsperiod så har andelen områden ökat med 46 procent. Polisen konstaterar också att även om det går åt rätt håll på somliga platser, så har det gått värre för andra.

I väntan på att listan skulle publiceras var det somliga som kritiserade att den skulle vara öppen för allmänheten och flera kommuner ville att den skulle hemligstämplas.

Nu blev det inte så och polisen kommenterar det med att det “sällan är bra att blunda för fakta”.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}