Är inte bilderbergmötet lika spännande längre?

En del av det “mystiska” med Bilderberggruppen har försvunnit i och med att de själva “kom ut” mer i offentligheten. Men det betyder inte att gruppens förehavanden helt plötsligt blivit ointressanta.

Länge var Bilderberggruppens årliga möten omgärdade med stort hemlighetsmakeri. Det krävdes en hel del arbete för att ta reda på var det skulle avhållas och tystnaden från gammelmedia var total. Hade det inte varit för den amerikanska journalisten Jim Tucker och hans kartläggning av gruppen under flera årtionden, så vet i tusan om vi vetat det vi vet idag.

Antagligen var det ett genidrag av Bilderberggruppen att bli “öppna” med sin verksamhet. Numera kan man på deras hemsida läsa när och var nästa möte ska äga rum, samt få se listan på inbjudna deltagare. Detta förtar mycket av mysterierna kring det hela. Det finns ju många andra möten och konferenser som sker runt om där allmänheten inte får deltaga.

Att gruppen blev mer öppna kan tillskrivas såväl Tuckers jakt på dem såväl som internets framväxt. Det gick inte att hålla locket på när den fria median bredde ut sig. Tidigare kunde man förlita sig på att massmedia låtsades som inget, för det var precis så det var.

Det faktum, att de var undantagna den nyfikenhet som annars präglar journalister, säger egentligen allt om att Bilderberggruppen var (och är) något annat än vilken konferens som helst. År efter åt skrevs det inte ens en notis om att västvärldens mäktigaste samlades under några dagar och sedan höll tyst om vad som sades.

Hur mäktig Bilderberggruppen är i dag är svårt att säga. Det finns många andra liknande konferenser som genomförs med minst lika viktiga personer närvarande. Men Jim Tucker menade att han, efter att ha infiltrerat ett möte, skrev ett förhandsreportage om att hennes politiska karriär snart var över. Orsaken skulle ha varit att hon deltagit på gruppens möte men ogillat det hela. I ett samtal med Tatcher flera år senare, berättade hon för honom att hon såg det som en ära att ha blivit “avsatta” av dem. Vidare hävdade Tucker att det var på ett bilderbergmöte 1991 som det bestämdes att Bill Clinton skulle bli USAs president.

Det hade i sådant fall inte varit första, eller sista, gången det gick bra (eller mindre bra) för en deltagare. I Sverige var både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven inbjudna kort innan de blev statsministrar. Och innan valet 2018 var det Annie Lööfs tur.

Frågan är om gruppen verkligen är en “skuggregering”, eller om det snarare handlar om att de bjuder in personer som sannolikt kommer utgöra en maktfaktor. På mötet som äger rum i juni 2019 så är moderatledaren Ulf Kristersson inbjuden.

Det här är en artikel från Svegot Plus. För att läsa den måste du logga in eller lösa en prenumeration.

Svegot Plus

Betala per månad
kr 99
00
Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp

Svegot Plus

Betala för ett år
kr 995
00
Årsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
Populärast

Vän av Svegot

För dig som vill stötta extra
kr 499 Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}