Röster spelar roll – om de är radikala

EU-valet står för dörren och vår krönikör tittar närmare på vad som måste ske om demokratin ska vara vital och levande.

Mina vänner här på Svegot har inte varit imponerade av stora Facebookuppror, nu senast Bensinupproret 2.0. Man skaffar en plattform genom att få ihop en massa folk och använder den sedan inte alls. Man tror att man fått något gjort genom att vara många. Precis som i generell politik är stora antal passiviserande. Det är som med socialism, potentialen per individ minskar ju större gruppen blir.

Om, inte någon klarar av att kanalisera gruppens outnyttjade energi. I Sverige har vi en politikerkader som inte företräder folkviljan, faktiskt inte ens folkets intresse. Detta gör att människor agerar som höns utan huvuden. Allt mindre blir gjort och standarden sänks. Valutans värde sjunker och andra indikatorer man använder för att jämföra länder sinsemellan ser också allt sämre ut. Utbildningsresultat, otrygghet, våld i samhället m.m. 

Det hade behövts ganska lite för att göra Bensinupproret framgångsrikt. Hade Janne Berglund där i Borås sagt att ”vi kommer att rösta på den som ger oss lägst bränslepris” hade det faktiskt kunnat förändra något. Nu hade han inte ens den lilla ryggraden. Antalet gör bara skillnad om det är berett på att agera. (Vilket i sin tur kräver att det finns en handlingskraftig talesman.)

Samma sak i valet nu till helgen. Demokratin är bortkastad så länge folk röstar som de alltid gjort. Bara när politiker röstas bort kan man förvänta sig någon förändring. I den aspekten är politiker som folk är mest, förändring är alltid svårare än att fortsätta med det man redan kan och är van vid. Ytterst få politiker är förmögna att utmana om inte deras fortsatta politiska existens hänger på det.

Har det här varit ett rörigt resonemang? Jag ska försöka koka ner det lite. Vi kan göra skillnad genom att rösta men bara om vi röstar för förändring. Röstar vi samma kommer vi att få samma. Politikerna måste bytas ut i sådan takt att de blir desperata att göra avtryck. Bara de som utmärkt sig ska kunna känna sig det minsta säkra på att kunna få stanna kvar. Hur funkar det idag? Exakt tvärtom! De som flyger under radarn är de som har störst chans att kunna få behålla sina platser. Helt vansinnigt.

Tar vi resonemanget ett steg till inser vi att det är helt idiotiskt att rösta på ett etablerat parti. Det kan man bara göra om man tycker att det är bra som det är. Och ja, då är man väl faktiskt en idiot?

Just nu väljer drygt 600 000 människor medlemmar i Bensinupproret 2.0 att inte göra någonting och i senaste valet röstade lite över 6,5 miljoner människor mot förändring. Ska vi vara snälla kan vi dra av SD:s röster och säga att 5,4 miljoner satte ner foten och bet ifrån, ”vi vill fortsätta så här”.

Ibland är det inte så lätt att vara den som säger att vi ska ha mer demokrati, inte mindre. I slutändan är det ändå så att vi får den demokrati vi förtjänar och svensken förtjänar just nu inte mer inflytande än vad han får. Vågar vi rösta mer radikalt kan vi förtjäna mer inflytande. Vågar vi sedan även agera mer radikalt ökar vårt inflytande ännu mer.

Alltså, rösta i morgondagens val men se till att rösta utanför etablissemanget. Röstar du inte på förändring kan du inte begära någon.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}