När Åkesson drabbas så är det en “smällare”

I Malmö är det bomber. På läktaren är det farliga knallskott. Men när Jimmie Åkesson attackeras, då är det “smällare”.

Jimmie Åkesson skulle precis lämna ett valmöte i Mariestad när attacken skedde. Någon (det finns ingen gripen) kastade en “smällare” mot bilen SD-ledaren färdades i. Åkesson blev chockad kan vi läsa, och Stefan Löfven så ska man inte göra så, hur mycket man än ogillar Åkesson eller SD.

Att SD-politiker får utstå hat, hot och våld i samband med möten (eller i hemmets lugna vrå) är inget ovanligt. Häromsistens firade partiet 30 år och det är också 30 år av attacker – attacker som mer ofta än sällan har fått gillande nickningar av etablissemangets företrädare. Det finns ju något som kallas “det goda våldet”, även om ingen som står upp för det någonsin kommer att erkänna det.

I sig är det alltså inget att höja på ögonbrynen för, när Åkesson attackeras. Detta konstaterande är i sig otäckt. Det betyder nämligen att vi är vana att något händer … att vi räknar med det. Men något intressant kan vi ta med oss från attacken mot Åkesson i Mariestad. Åter igen visar media hur de är funtade.

Vi har alla läst om explosionerna i Malmö. Det är dåd efter dåd med hot för liv och lem. Man kan tro att vi befinner oss i Bagdad ibland. Men vissa saker skiljer sig åt. De “bomber” man oftast använder i dessa fall är “bangers” eller knallskott. Kort sagt är det “smällare” som smäller ordentligt högt och som därtill kan göra rejäl skada (ja, man kan dö av dem om det vill sig riktigt illa). Men bangers är inte bomber.

Massmedia tar dock gärna i för inte har du läst att “En smällare smällde i Malmö” i Aftonbladet någonsin? Hellre då “sprängladdning” eftersom man kan komma undan med att kalla en banger för det. Det brukar sedan förklaras i texten, samt hur farliga de faktiskt kan vara. När fotbollssupportrar använder dem brukar man skriva knallskott eller bangers.

Men när de används av vänsterblivna i olika sammanhang, framförallt när de kastas mot nationalister, då är det helt plötsligt “smällare” – som om det vore Kinapuffar det handlar om. Sammalunda när Åkesson attackerades och man kan läsa på Aftonbladet: Smällare kastades mot Åkesson – ”smällde precis när Jimmie hade stängt bildörren”. I ingressen avslöjas det sedan att det var en banger det handlade om.

Kärt barn har många namn: banger, smällare, sprängladdning och knallskott. Det måste vara bekvämt eftersom det därmed går välja hur allvarligt det ska låta. I Malmö är det sprängladdning och på Friends arena är det knallskott. Men när det kastas mot Jimmie Åkesson, ja, då är det en ynka smällare.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}